Igazság80 Creative Commons License 2023.06.30 0 0 2346

1. bekezdés:   A TŰZ színe piros, tüzes szín.  De ebben már egyetértettünk párszor.  Vagy most az a legújabb hogy elkezded tagadni azokat az egyértelmű logikus kapcsolódásokat, amelyekben ráadásul már többször egyet is értettünk?...     Ha a PIR  TŰZ, és az mert már igazoltuk, akkor a PIR-OS  = TÜZES  .

 

ARANY színű is lehet valami.  Ők sem bányásztak aranyat, csak észrevették hogy színe is van neki, ami arany.

 

 

2:  Hangonként (1 hang =fogalom) nem tudsz kielégítő szinten kommunikálni, legfeljebb jelezni.  Szavakkal (vagy gyök) már lehet egy szintet hozni.

 

 

3: Akkor hagyjuk is ezt a részt,  én önállóan létező 2 és 3 hangos gyökökben gondolkodok, mert az észrevételeim eddig erre mutattak.   Nálam semmi akadálya sincs egy önállóan útnak indult 3 hangos gyöknek,  ebből én nem elvi kérdést csinálok, hogy lehet é ilyen vagy sem.  Ha észreveszem létezésüket, akkor megállapítom hogy vannak és kész.   Akkor ebben nem fogunk egyetérteni, mert én ezt így látom.

 

4:  Nem akarod felfogni:   amikor én azt állítom hogy az R hang IDŐNKÉNT  (értjük?)  a hangképzés módját építi a szóba (pergés) akkor az van hogy észrevettem egy létező jelenséget.   ALKALOMSZERŰEN előfordul ez.  De ami alkalomszerű, az nem általánosítható.  Nem tudom mi kell ahhoz hogy végre megértsd, hogy ami egyszer úgy van, az máskor nem szükségszerűen kell hogy ugyanúgy legyen.  Vannak változó dolgok a világban. 

 

Például Mari néni minden vasárnap csirkepörköltet fogyaszt, mert szereti. Ehhez ő ragaszkodik, mert szereti és megszokta, de csak vasárnap ismételget.  Jövő héten is így lesz, már borítékolható.  Azonban a héten kedden fasírtot készített.  Törvényszerű hogy a fentiek miatt jövő kedden is fasírtot kell egyen?....

 

Nem az, mert kedden változatosan étkezik, már előre tudja hogy jövő kedden túrós csuszát fog készíteni, mert a lánya jön hozzá, és az a kedvencük.  Hoppá, Mari néninek állandó és változó szokása is van egyszerre az ételkészítés során !

 

Amúgy R hangos gyökök folyamatos ismétlődéses mozgás nélkül, csak úgy jó pár a legnépszerűbbekből: 

KÖR,  TÉR azaz K_R  és T_R.     Akkor itt a RA, RE, RÁ gyök, itt sincs olyan.  RÉSZ gyökben sem ez a lényeg.

ÚR, ŰR gyök sem erről szól.    Sok hangutánzó szóban, illetve gyökben meg az utánzott hanghoz hasonlatosságot fejez ki, és ennyi.  

 

5:  "HOL PERGŐ MOZGÁS A CSEPEG?"....  és a többi arrafelé....

 

Először is ne forgasd ki a szavaim, kurvára senki nem mondta hogy az pergőmozgás.  Te állítottad hogy "folyamatosan gyors mozgás"  az R hang,  erre írtam hogy ehhez nem kell R.  A példák erre mentek, értő olvasás és nincsenek félreértések.    De ha gondolod átveszem ezt a stílust én is, sec-perc és átkapcsolok erre ha szükséges, megoldom pillanatok alatt ha kell !  Vagy dumálunk normálisan valamelyest,  ez is opció.   Döntsd el melyik utat járjuk !...

 

6:  A háromhangú gyökök léteznek.  Persze sosem állítottam hogy mind ilyen volna.)) Olyat ne írj már, amit ki se mondtam jó?... Kösz.  De egy részük 3 hangos a gyököknek.  Neked csak elvből nem tetszik a dolog, mert hogy szerinted ilyen nem történhet és PUNKTUM. Ez az érv.  Szerintem meg nagyon is megtörtént, semmi akadálya sincsen, sőt még logikus is mert sokkal több gyökkombináció születhet így meg.   Tehát még ráció is van mögötte, éppen 1 hangokkal mennénk nem túl sokra, hiszen eléggé korlátozott számmal vannak.  De ha 2 és 3 hangos gyökeid is vannak, akkor azzal már szép számmal lehet gyököket alkotni. 

 

És ez a valószínű, hiszen még egymáshoz közel álló rokonértelmű gyökeink is vannak, ez meg annak a bizonyítéka hogy bőséggel képezhetőek, mert megvan ennek a számszerűen szükséges módja. 

 

Hogyan és miért alakultak ki a 3 hangos gyökök, és miért épp úgy ?....  

 

Ezt részben fent megválaszoltam, tehát ha a 3 hangos gyökalkotást is bevesszük a buliba, akkor megsokszorozódik a gyökképzés lehetősége,  sokkal több gyök lesz létrehozható matematikailag.  Ami jó, mert így sokkal kifejezőbbé válik a nyelv.

 

Az hogy miért épp az a 3 hangos hangalak, annak több oka is lehet, egyébként erről is beszéltünk már korábban, de már kezdem megszokni hogy gyakran kell ismételgetnem, mert egyszerűen el van felejtve a beszélt téma.  Fura, de akkor vegyük át ezt újra,  ennek is van jó oldala, biztos hogy mostanában nem felejtek el írni.))    

 

Főbb okok nagyobb csoportjai lehetnek:   1: gyakran venni észre, hogy hangutánzóak.  2:  megfejtésre váró dolgok. (ezért csináljuk amit, nem?  van még mit átvenni)  3:  ösztönreakciókból születve:  valós reakciók által.  HÚZ ige mondjuk.  és ehhez kapcsolódva a 4:   Gyökfordítás által, mert a ZUH épp a HUZ fordítottja.  A ZUHanás a gravitáció általi HÚZ-ás, az ilyenekből látszik meg a 3 hangos gyökök létezése többek közt, mert ez az oda-vissza fordítás csak így 3 hangosan valósítható meg.   A LAP-PAL gyök is:  lapos, lapát, lapít, lapul stb...  Fordítva:  palló, palack,  pala,  palacsinta szintén a laposság kifejezőgyökén vannak, ezek a fordíthatóság kapcsolatok kizárólag 3 hangosan történhetnek meg.

 

5: természetesen 2 hangos gyökökből is születik 3 hangos gyök. Ami egyben már önálló szó is többnyire.    6:  Speciális gyökképzési módok:  mássalhangzó vázas szavak nem fix magánhangzóval köztük:   A sokat tárgyalt K_R körgyökünk is ilyen.  Attól még hogy a KÖR a KERing szóban KER, attól még ez KÖR.  A korong szóban sem Ö van, attól még nem trapéz van a szóban.))    A karom-köröm összefüggést sem kell gondolom bemutatni túlságosan.  Itt sem 8 szögekről beszélünk.

 

De KARika KÖRje is lehet KAR, és gondolom evidens hogy itt sem gúlákról van szó, vagy négyzetről, hanem KÖRT megformáló dologról.  A hangváz gyökök eleve 3 hanggal működnek...

 

 

 

 

 

Előzmény: kitadimanta (2344)