kitadimanta Creative Commons License 2023.07.06 0 0 2363

"Szerintem nem lehet így ezeket egy kalap alá venni, mert sokféleképp képezhető a szó.  Már csak ebben a 4 szóban sem sincs az R hangnak közös jelentése amit mindjárt írok.  De mi volna az a közös jelentés?...."

A piros gyökében sem lehet az R hang jelentését fölfedezni, csak abban az esetben, ha tudjuk, hogy ennek a színnek ez eredete a tűzre vezethető vissza, ahol már az R hang jelentése is világossá válik. P=pattogó hang, R=folyamatos ismétlődés hangja. "lefordítva": ismétlődő pattogó hang. És igen, ez jellemzi a tüzet, de nem jellemző a színre!

 

"A folyamatos gyors mozgás?..."

Igen, de ami még fontos, hogy ismétlődő. Gyorsan ismétlődő.

 

"ÁR mint áradat." Ezzel semmi gond, nézz meg egy videot valamilyen lezúduló víztömegről, áradó patakról, s látszik a gyors folyása, a hullámok gyors mozgása.

"ÁR mint piaci ÁR. " Meg kell keresni, milyen asszociáció vezette a fogalom alkotóját, hogy a piaci árat a folyó-árral hozta összefüggésbe.

"ÚR szó ŰR szó. " Dettó...

Azért mert valaminek nem látjuk (még) az eredetét a többségre igaz a megállapítás. Vagy a megállapítás igazságát vonod kétségbe a néhány "kivétel" miatt?

 

Az ÁR és az ÉR két külön jelentése sem meglepő, hiszen két különböző magánhangzó van bennük. Külön vizsgálat tárgya, hogyan alakulhattak ki ezek a szavak a későbbiekben. Egyelőre ezekkel nem nagyon érdemes foglalkozni, mert elterelik a lényegről a figyelmet.

 

"A körgyöknek két állandó hangja fix, a K_R. "

Lásd forog, pörög, görög, sürög, burok, stb... Ezeknek is közük van a körhöz. Csak azt nem tudod megmagyarázni a K-R gyökből, hogy mi jelenti az összekötő kapcsot közöttük.

 

"A CSOROG, CSUROG, CSÖRÖG  hangutánzó CS_R gyökön van, a körhöz aligha közük, viszont mind eredendően vizes hang,"

A Csörög nem biztos, hogy vizes hang, hiszen ami csörög, az rendszerint éppenhogy száraz, vízmentes. És mi van a csoboggal, csepeggel, ezek is vizes hangok, mégsem CS-R vázon vannak, de közös bennük a CS hang.

Vagy mi a helyzet a csarabbal, ami CS-R vázon van de egy növény. Vagy a csere, cserje, csíra, csőr, csűr(csavar) szavakkal amelyek szintén CS-R hangvázon vannak?

Ez a hangváz már nem az a hangváz? Ha nem, akkor milyen?

 

Nyugodtan leszögezhetjük, hogy a hangváz-elmélet csak egy bizonyos pontig ad elfogadható magyarázatot, de azon a ponton meg is reked, mert képtelen magyarázatot adni más, csak egy közös hanggal rendelkező gyökökkel való kapcsolatára. Még ott sem képes elfogadható magyarázatra ahol a jelentésük rokon, jelen esetben mindkettő vizes: Csurog-csepeg.

Arról nem is beszélve, hogy az azonos hangvázú, de más jelentésű gyököket sem képes magyarázni.

 

"A CSŐR, a madárcsőr meg nem is ide tartozik, mert azt a CSŐ szóból -némi hasonlatossága okán- képződött már." 

A CSŐSZ is a cső szóból származik? És a csődül, csődör?...

 

Előzmény: Igazság80 (2351)