_Pithecus Creative Commons License 2023.07.08 -15 1 55497

motto: "A dicső napok elmúltak, mint eső a hegyen. Vagy mint a szél a mocsár felett. E szép napok nyugaton buktak alá, a dombok mögött, s a sötétségbe vesztek. Hogyan jutottunk idáig?" (Théoden)



A kegyetlen idő rozsdás vasfoga megint elrepült egy hét felett. Akkor lássuk a medvét kést.
A PTA Késmúzeum egyik büszkesége Puntzika királykisasszony uzsonnakése.
A kora-középkori legendák* szerint Sir Pedophilius, a háromkeresztes lézengő ritter adta neki
jegyajándékként. Akkoriban ez volt a teljes eszcájg. A lovag, a korban szokásos becsületes úton
szerezte, kockán nyerte egy de Befaucheaux nevű francia nemes lovagtól.

http://keptarhely.eu/images/2023/07/08/v02/20230708v02xls782.jpeg

Node maradjunk az eredeti történetnél. Nem lett nagy buli az ügyből, mert Sir Pedophilius lovag - a jövőt előbb anyagilag biztosítandó - mégegy ciklust vállalt Jeruzsálemben a visszafoglalás-fenntartóknál és ott legnagyobb sajnálatára - mint akkoriban megesett - a mór és nem Ámor nyila terítette le. A hálátlan utókor utóbb a "lézengő tripper" néven is emlegette. Sapienti sat.

Ezt megtudva Puntzika - mint egy későbbi irodalmi műben Ofélia** - megzakkant, viszont mivel a vizet a kor szokásainak megfelelően utálta, névrokonával ellentétben inkább kolostorba vonult. Ennek a szerencsés esetnek köszönhető, hogy az uzsonnakés teljesen ép állapotban került elő az egyik Szent Paszuly rendi kolostor, a "Jesszusmánia Szentszellenet"  kolostromjai alól. A rend névadója eredetileg  Phasaolus néven született, szülei egyszerű babszolgák voltak az Udvarban, és már fiatal korában is megfingatott mindenkit, aki kóstolgatta, de ez egy másik történet.***
Az ásatásokat vezető valóságos és titkos belső tagtársunk, Dr. Nagyon Álmos juttatta el a kést a
lehető legjobb helyre, a PTA-hoz.

http://keptarhely.eu/images/2023/07/08/v02/20230708v02xtzrzb.jpeg

A markolat csúszásmentesített acélbaknikkal övezett, továbbá réz és ezüst szegecsekkel ékesített bőr. Jó bőr, mint ahogy a korabeli krónikák szerint Puntzika is az volt, mielőtt pingvin lett.  Az eszköz a nyiszálós, böködős és nyeszetelős tesztek alapján ma is kiválóan teljesít. Az alaptesztnek számító rendkívül kemény tojást is egyetlen csapással kettévágta. Héjastól! És ezután még simán, fenés nélkül csupaszra  borotvált egy őszibarackot.

http://keptarhely.eu/images/2023/07/08/v02/20230708v02xps0m1.jpeg

A kés teljes hossza 182 mm, ebből a 3 mm vastag penge 92 mm hosszú. A penge ránézésre,
ütögetésre és karbunkulus kormeghatározásra, mai szóhasználattal élve korabeli "kínai 440C".  Ami de Befaucheaux lovag korában, az ősmagyar kalandozók alapította Verdszájbaezt**** (ma: Versailles) - akkor még, a Szajha (ma Szajna) elterelése***** előtti - folyami kikötővárosban kereskedő, a "Kicioccó" márkanevet kizárólagosan használó kínai kufároktól származhatott. A penge formázása és markolatozása, a liliomból láthatóan, már valódi francos gyártmány. Nincs kizárva, hogy a híres francia nyelesmester és lócipész, Reszelix egyetlen fennmaradt hiteles munkája.




* forrás: Detoxicus - Szilvóriusz meséi.
** Nem tévesztendő össze irodalmilag Pepita Oféliával aki a "Velő Tanya" művésznője volt. A
műintézmény szlogenjének megfelelően "A zongoránál PEPITA OFÉLIA áll és gitározik."
*** forrás: Anococus - Gesta Pasuyorum  Innen származik, a fohász: "Ellenségeinket fingasd meg ó Szent Paszuly!"
**** forrás: PNV (Pithecus Nagy Világtörténelme)
***** Lukrécia, a szajha, akinek foglalkozásáról a folyót elnevezték, komoly összetűzéseket okozott a hadban, így a vezérek elterelték a túlpartra, ahol később Lutécia néven (ma Párizs) várost alapított. De ez már egy másik történet.