Igazság80 Creative Commons License 2023.07.08 0 0 2366

Nézzünk egy újabb hangváz gyököt, amely eléggé egyértelműen a szorzás (sokszorozás)  értelmét/jelentését viszi bele az így keletkezett szavakba.   Ez az SZ_R  mássalhangzó vázon lévő szavak gyakori jellemzője lesz.  Természetesen itt is bizonyára lesz nem ide tartozó szó, mivel többféleképpen képződnek szavak.   

 

Az egyszerűség kedvéért SZOR gyöknek fogom hívni, igazából SZ_R  hangváz, mivel a közte váltakozó magánhangzó ezt a "szorzat" értelmet nem módosítja meg, akárcsak mondjuk a K_R  körértelmű gyök esetében is van.  

 

A  SZER, SZOR, SZÖR  formák szó végi toldalékolásakor mindenki számára nyilvánvalóan ezt a szorzás értelmet közvetítik:   egy-SZER,  hat-SZOR,  öt-SZÖR,  több-SZÖR és  a többi.   Igen ám, de ezek a hangalakok a szó elején is nagyon gyakran ugyanezt a szorzás értelmet mutatják a szavakban meg. 

 

Ahol bizonyosan felismerni ezt a jelentést:

 

SZÁRmazás:  SZÁR szóból, amely majd később SZERte szét ágazik majd. 

SZŐR :           Valójában itt is szorzatokról van szó, rengeteg szőrszál alkotja a szőrzetet ami voltaképp egy szorzat  (szorzat-szörzet)   A konkrét 1 db szőrt a köznyelv SZŐRSZÁL néven különbözteti meg. A SZORzott szálak szorzatként szőrzet lesz.))   És logikus a dolog különben. 

 

SZÓR igénk:   hát ha valamit szórunk, akkor megint csak sokasítunk, sokszorozunk. 

 

SZÉRIA:  ez sorozatgyártást jelent, tehát megint sokszorozunk. 

 

SZERV, SZERVEZ, SZERVEZET,  SZERVEZŐDÉSEK :    Mind szorzott dolgok, sokasított.

 

SZEREZ:  aki szerez annak több lesz mint volt, szorozza javait,  megszerzi (megszorozza)  értelmes itt is ez.

 

SZERTE:  sokfelé ugye... Ha a cégünk szerte a világon terjeszkedik, akkor megint szorzunk !

 

SZER,  SZERTARTÁS,  SZERDA, SZERET, SZERELEM, SZERencse:   Mind szorzatértelmű,  vagy érzelmileg és lelkileg szorzódik a civil, vagy ezek a SZEREK  összeadott anyagok szorzata.   Bár ez összefügg egymással, a szavak azt bizonyítják hogy a szóképzés idején nagyon jól tudták az elődeink hogy a SZERvezetünk tényleg SZEReket állít elő a nagyon pozitív lelkiállapot esetén is.   És tudtak erről bizonyosan !

 

SZEREL:  Aki szerel, az részeket sokszoroz egy egészbe.

 

SZIRUP:   Ez egy sűrítmény ugye, koncentrátum.  Itt sem kell kódfejtő hogy értsük hogy ez mi.

 

SZŰR 1 ami szőrből készült:  A szőr okán szorzat. 

SZŰR  2  ami számunkra lényeges kiválogatása nem odavalóból, többnyire folyadékból szilárd dolgot:

 

A szűrőben felszorzódnak majd ezek,  a kiszűrés után kiszórhatjuk, megszereztük ami nekünk kell, osztottunk és legfőképpen szereztünk, tehát szoroztunk. 

 

SZERZETES:  szorzatos.   SZerzetek egyházi SZERvezetek, testületek. 

 

SZÉRŰ:  gabonaszórás helyszíne, sokszorozunk megint.

 

SZIROM:  sok kis levélkéből áll.  A szó vége OM gyök az OMLÁS gyökszava.  Igen, ezek omlósak tényleg.

 

SZIRT:  sziklaszorzat.))    És valóban az amúgy, egy nagy tengerből emelkedő dolog ez. 

 

SZORGALMAS:   sokSZORozza a cél érdekében a bizonyos cselekedetét. 

 

SZÖRP:  lásd fent SZIRUP, mert a szörp is szirup, koncentrátum.  SŰRítmény és ez nagyon érdekes, mert úgy néz ki ez az egész SZ_R dolog, hogy  S_R formában is működni látszik gyakran.  

 

Mert ha azt mondom hogy SZORZAT és SOROZAT, akkor olyan nagyon nem is beszélünk itt külön dolgokról, hanem nagyon egy felé mutat ez a kacsacsőr !   A sorozatok is szorzatok hát nemde?...   Persze hogy igen, ha sorba rakunk valamit akkor ez is afféle sokszorozás lesz.  És akkor ilyenek még hogy mondjuk SEREG. 

 

Ez is SZOR értelmű, sokszorozott erő.  A SŰRítés is az.   Ráadásul a SÖR is sokunkat felszoroz.))   De a SARjadás is szorzódás ha úgy vesszük.  SERdülő is gyors növésben.   SZERÉNY-SZÖRÉNY- SÖRÉNY- SERÉNY is sokszorozó értelműek.    A végére még egy SZÜRET:   Itt aratjuk le a babérokat, begyűjtjük a terményeket !  Szerzünk-szorzunk hogy jó sok legyen...