_Pithecus Creative Commons License 2023.07.15 -12 0 55499

motto: "Fátyolos az ég. Valami gomolyog keleten. Egy álmatlan rosszakarat. Az ellenség szeme
mozgásban van." (Legolas)


Maradjunk még a békanyúzónak is csúfolt uzsonnakéseknél. Most egy nagyon különleges darab, egy unikum került a PTA Késmúzeum bemutatandó kiállítási tárgyai közé.Razdvatri Kazacsok kozák vitéz uzsonnakése. A veretes darab az Ural lábánál fekvő Balsaja Recska na Duráku falu híres zselezníj daragíj mestereinek remeke.

http://keptarhely.eu/images/2023/07/15/v02/20230715v02x7xgnq.jpeg

A zseleznyikok szemmel láthatóan a becsavarodás hívei voltak. A kést megfogva elvágjuk a kezünket, de a nyelét megmarkolva viszont azonnal szaladunk a (ma már nem divatos) kalapunkért, hogy meg tudjuk emelni az ősi mesterek tudása előtt. Kenni-vágni lehet a sokféle fogásformával. Bökésben jobb mint egy puukko, mert az alkalmasint csak húst vág, míg ez becsúszik ujjperc-csontig.

http://keptarhely.eu/images/2022/04/29/v01/20220429v01x602qr.jpeg

Az eszköz korát a késő X. századi bőrvérteket idéző szegecselt bőrmarkolata teszi valószínűvé. Dr. Anomália Bozsemojova, aki az eszközt eljuttatta a PTA-hoz, kifejezetten azt a kort kutatta. Így jutott el a híres toszkénei utazó Eseminus Detoxicus, a Ratto Bianco című művében leírtak alapján a Retrográdban székelő I. avagy Rettegett Farbarugov cár kozák testőrének leszármazottaihoz. A
jámbor utód, Zajac Zajacovics Nupagagyí néhány vodka-nazdaróvije után örömmel vált meg az unikum ereklyétől. Önzetlenségéért kapott még egy üveg Unicumot is.

http://keptarhely.eu/images/2023/07/15/v02/20230715v02x3wyl9.jpeg

A pengét az akkoriban szokásos módon, kathaji vándorkalmároktól szerezték be. Rozsdájuk volt, azt nem kértek hozzá. Marhákkal már ők is jól el voltak látva, így egy kis bőrt nem volt gond lehúzni róluk. Némi réz is maradt még a rézkorból, tehát az ősi mestereknek minden a rendelkezésükre állt egy ilyen remek elkészítéséhez.

A restaurálás a Pithec Művek összes helyiségében készült. A korhűséget az Inpivo Veritas certifikázó intézet ősorosz kort kutató kutatója, Szamagon Polugarovics Vodkupityov igazolta.
Pengehossz 111 mm, pengevastagság 2 mm, markolathossz 91 mm.


* Nem tévesztendő össze az Angara partján fekvő Balsaja Recska faluval, továbbá semmi köze az itt - a nem felfogott értelmű késekre - rendszeresen végzett minuszolós recskázással.