merigazoi Creative Commons License 2023.07.22 -1 1 5360

nem csúsztatok.

 

1. Vámbéry sok mindenben tévedett, de ő legalább nem szándékosan volt hamis. abban tévedett, h ő is felállított egy prekoncepciót, h a török nyelv régebbi a magyarnál, ahogy a finnugrisztika, h az urali nyelvváltozatok. mindakettő szemléletet csak az érdekelte, honnan, melyik nyelvcsaládból származtathatják a szóalakot, nem a szóalak eredeti jelentéstörténete (az esetek túlnyomó többségében).

 

2. nincs olyan h "a turkológusok megegyeznek abban h nincs altai nyelvcsalád". ez a csúsztatás.

 (

3. a Czuczor-Fogarasi szótár lenézése meg a saját nézete és elég aljas, pl. az etimológia szótárral összevetve, amelyik szemellenzősen semmi másról nem vesz tudomást csak az urali nyelvcsaládról, ill. (rengeteg esetben) előítéletes, megalapozatlan származtatási elméleteit tolja. a Cz-F szótár tudomásom szerint csupán felvet lehetséges összefüggéseket, miközben az etimológiai szótár letagad összefüggéseket.

 

4. "az összehasonlító nyelvtudomány korabeli színvonalá"-nak emlegetése meg azt sugallja, mintha a mai összehasonlító nyelvtudomány kitudjamilyen fejlett lenne azóta, amikor a finnugor elmélet összes tétele ami a finnugor nyelvcsaládot definiálja, az ugyanaz a török nyelvek esetében. na ez az ami rohadtul ciki, és azóta se válaszolt rá senki...

Előzmény: pozsonyi muflonlovas (5359)