GR-3730 Creative Commons License 2023.07.27 0 1 1816

Üdvözlet Mindenkinek!

Új vagyok a 16mm-es filmek területén, megfogott ez a különleges hangulatú média. (8mm-es filmeket régebb óta használok.)

 

Több 16mm-es vetítő is került hozzám az elmúlt hónapokban, közülük elsőként egy ELMO F16 250HL készüléket hoztam helyre. Egy alapos tisztítás és újrakenés után stabilan, nagyon finoman jár. A 8mm-es EUMIG-jaim megirigyelhetnék a zajszintjét. :-) Valami rezonál még a motor környékén, majd kezelem azt is.

 

Viszont a "gondom" vele, hogy fix 50mm-es fókuszú objektívje van, így ahova tudok vele vetíteni, ott nagyon apró a kép. Milyen megoldással lehetne a fókusztávolságot csökkenteni? Ahogy nézem, elég fix az objektív, még a tartójából sem sikerült kivenni (erőszakolni meg nem akartam). Van viszont rajta menet szűrőnek, előtétlencsének.

 

A többi gép:

- Meoclub 16 AS2: sokáig padláson tárolt, minden mechanikai elem szorul (belenőtt a kenőanyag), de komplett.

- Terta Sound: tápegysége nincs, de van megfelelő toroidom a próbához. Kívül-belül nagyon koszos, viszont kézzel mozgatva könnyen jár.

- Changyiang F16-4: kínai gyártmány, tápegysége nincs. Kézzel működtetve finoman jár, nagyon kíváncsi vagyok rá. Csak kínai feliratai vannak!

Ahogy lesz időm, pihenésképp őket is bevethető állapotba hozom. :-)

 

Köszönöm előre is a segítséget!

 

Üdv.: Gábor