kitadimanta Creative Commons License 2023.08.06 0 0 2371

Újra itt...

 

2: Azt is írtam és továbbra is tartom, hogy 20-30 fogalomkörrel (amit önkényesen gyúrsz egybe)  nem lehet kommunikálni.  Tehát ez számomra értelmetlen.

A beszéd kialakulása kezdetén még nem lehetett minden egyes dolognak konkrét megnevezése. (még ma sincs) Így nyilvánvaló, hogy különböző, különösen összetartozó dolgokat egyetlen hanggal, gyökkel jelöltek, neveztek meg. Még ma is vannak többjelentésű szavak nem csak a mi nyelvünkben, hanem más nyelvekben is.

 

"Ó az ilyen, régit jelent önállóan kimondva is.  Meg pár ráépülő szóban még mindössze.  Ez egy kis szóbokorral rendelkező gyök, a többi kismillió O betűs szóhoz nem lesz köze már, tehát ez az Ó máshol már nem jelenti a régit."

Az "o" "ö" hang általában valamilyen nagyságot, bőséget, mélységet, egy szóval a kiterjedtséggel hozható összefüggésbe. Az "ó" (mint régi) múltbeli "mélységet", messzeséget, időbeli nagyságot jelent.

 

"4:  Ha az R hang gyorsan ismétlődő mozgást jelent szerinted, akkor az hogy lehet hogy a leginkább erről szóló dolgok a legtöbbször nem is R hangosak?...     Szívdobogás--- semmi R       Vízesés--- R sehol"

Nincs "r" hang, mert más módon készültek ezek a szavak. A "régi"-ben sincs "ó" hang,

 

"Aki tud hangokat kiejteni, az bármikor kapásból kiejt egy 3 hangos dolgot is.  Azért mert simán ki tudja ejteni, nem bonyolult ez..."

A mai ember már képes rá, de a kezdetben hosszú évezredek alatt kellett megtanulnia több hang kiejtését és főleg annak értelmezését akár kiejtés, akár hallás alkalmával.

Nem elég kiejteni a hangokat, érteni is kell a kiejtett, vagy hallott hangsor jelentését. Ehhez kellett a beszéd képességének kialakulása.

Előzmény: Igazság80 (2354)