_Pithecus Creative Commons License 2023.08.07 -10 1 55545

A néhány légyköpet helyett foglalkozzunk inkább késekkel. A PTA Késmúzeum bemutatja:

Szkíta  nyakkés.

Egy igazi minimal-art, a pucér praktikum. És szúr-vág-borotvál. "Szó bennszakad, hang fennakad", nyilvánvaló bizonyíték, hogy nem a modern korok találmánya a nyakkés és a környezettudatos anyagfelhasználás. Nevezhetjük, a formájából adódóan fejesegyenesnek is, a későbbi köbüki-fejesgörbe fix ősének. És ez ránézésre is fix!  No akkor lássuk az EDC* eszközt teljes kicsinységében.

http://keptarhely.eu/images/2023/08/07/v01/20230807v01xvx9fr.jpeg

Valódi szkíta tervek alapján a Pithec Művek gondozásában, direkt a PTA** Késmúzeum számára
készült eredeti másolat. Az agyagba csikart tervek az ősi főváros, Sodassiphon melletti falu, Emshi Tepe *** határában feltárt kurgánból, Scytha Nagy Arcses király harmadik feleségének, Shatrapha Debillia**** királynénak a sírhantjából kerültek elő. Az égetett agyag korongokra karcolva a teljes tervrajzot tartalmazták, anyagjegyzékkel együtt.

http://keptarhely.eu/images/2023/08/07/v01/20230807v01xbjqhl.jpeg

A kés tökéletesen illik a tervkarcok szerint elkészített, autentikusan szőrtelenre koptatott, viseltes lóbőrtokba. Nyakbavaló, de 40 mm-es vékony övön is hordható. A feltalálási hely nevének megfelelően mangalicapörccel és serclivel eredményesen tesztelve. Debil külsős tesztelők kipróbálták kacsazsír, hidrogénezett pálmaolaj és szilvalekvár vágására is. Ezek után még mindig csont nélkül szelte a kőkeményre hőkezelt tikmonyt.

http://keptarhely.eu/images/2023/08/07/v01/20230807v01x05a50.jpeg

A penge hossza 58 mm, vastagsága 2 mm, a kés teljes hossza 131 mm. Semmi csicsa, csak az ősi
sav és rozsdaálló (TSTM - acél) penge-rézküszöb-agancs szentháromság. A bakni a
környezettudatosan egyszerű, minden fölösleges csicsát nélkülöző arany tiarát jelképezi, tehát jogosan köthető a szkíta uralkodókhoz.


*  every day carry
** Pithecus Tudományos Akadémia
*** Magyarul  Emse Tepert, jelentése szerint a magyarok által alapított Kocatepertő nevű ősi település.
**** III.Shatrapha Debillia balkézről származó fia I.Debilánusz néven király akart lenni, de túl debil volt hozzá. (forrás: PNV*****)
***** Pithecus Nagy Világtörténelme