kitadimanta Creative Commons License 2023.08.07 0 0 2387

"A BE szó még nem bentlévőség.  Ha Eger-BE utazunk, akkor még nem vagyunk bent a városban."

Ha szó szerint vesszük, akkor igazad van. Azonban más esetekben a bennlévőség helytálló: BŐ, BŐr... Vagy a BÚ, BÚj, BUb, BUborék, BUrok,  gyökök esetében. Igaz, a BŐsz, BŐdül már csak átvitt értelemű gyökök. A BE gyök mégis a bennlévőséghez köthető, hiszen BEmegyünk valahová, még akkor is, ha még nem vagyunk benn, de ez a szándékunk.

"Szerintem a "b" hang a bennlévőség, bőség, és más rokon kifejezések hangja..." - Írtam ezt 3 hónapja, ha még emlékszel rá. http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=164351767&t=9206838

 

"Átmentünk már ezen a "B" hangon, én arra jutottam (ott is) hogy ez is több dologgal közösíthető és nem általánosítható le egyetlen dologra.   Van egy csoport, mikor a bentlévőséghez köthető, máskor a nagysághoz lesz köthető,  megint más esetben csak módosítja a szót és a bővítmény a szó elején lesz :"

Ezért írtam olyan sokszor, hogy a hangok/gyökök, sőt még sokszor a szavak sem csak egyetlen dolgot jelentenek, (főleg jelentettek) hanem általában összetartozó fogalmakat, mint a bennlévőség, bőség, és más rokon jelentések. Ezt valahogy mindig elfelejted, pedig nagyon fontos szem előtt tartani.

Előzmény: Igazság80 (2384)