Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.08.07 0 0 7099

Az szolipszizmus és nem illúzió ! 

 

 

Szerintem neked egyszerűn csak szöveg értési nehézségeid vannak, kevered a fogalmakat: az illúziót összekevered az érzékeléssel ! 

 

 => 

Mert amikor például az ipari robotok érzékelik a munkakörnyezetüket, akkor az ipari robot számár e érzékelt munkakörnyezet nem illúzió ! Hanem amikor ugyan ez a robot egy tükörben látja a munkahelyének egy részletét, akkor már e tükör világa lehet illúzió szerű ! 

 

-------------------------------------

 

User = én 
Mi a szolipszizmus ?

 

 

ChatGPT

A szolipszizmus (angolul: solipsism) egy filozófiai elmélet, amely azt állítja, hogy az egyetlen biztos és megbízható ismeretünk az, hogy csak az egyén létezik. A szolipszizmus szerint az egyén tudja csak biztosan, hogy saját gondolatai, érzései és élményei léteznek, de nem tudhatja biztosan, hogy a külvilág és más emberek léteznek-e valójában.

 

A szolipszista úgy gondolja, hogy minden, amit tapasztal és érez, lehet, hogy csak a saját elméjében létezik, és a külvilág, más emberek és az objektív valóság csak képzelet vagy illúzió lehet. Ebben az értelemben a szolipszizmus egyfajta radikális szkepticizmus, amely megkérdőjelezi a külvilág és más emberek létezését.

 

------------------------------------------

 

User

Mi az érzékelés ?

 

 

ChatGPT

Az érzékelés az információk feldolgozásának folyamata, amely során az élőlények érzékszerveiken keresztül észlelik és értelmezik a külvilágból érkező ingereket és ingerjeleket. Az érzékelés lehetőséget ad arra, hogy észleljük a körülöttünk lévő környezetet, érzékeljük az objektumokat, az embereket, az eseményeket, az illatokat, az ízeket és más fizikai jellemzőket.

Az érzékelés többféle érzékszerven keresztül valósulhat meg, mint például a látás (szem), a hallás (fül), az ízlelés (nyelv), az érintés (bőr), az illatérzékelés (orrvégződések), és a térérzékelés (testtartás és egyensúly érzékelése). Ezek az érzékszervek különböző ingereket képesek észlelni, és az agy feldolgozza és értelmezi ezeket az információkat.

 

Az agyban történő információ-feldolgozás és értelmezés révén az érzékelés segít az élőlényeknek reagálni a környezetükben zajló eseményekre, és lehetővé teszi számukra, hogy alkalmazkodjanak a környezeti változásokhoz és veszélyekhez. Az érzékelés alapvető fontosságú az élőlények számára a túlélés és az interakció a környezetükkel.

 

-----------------------------------------

 

User

Mi az illúzió, az szolipszizmus és az érzékelés vetületeként ?

 

 

ChatGPT

Az illúzió, a szolipszizmus és az érzékelés olyan fogalmak, amelyek a kognitív pszichológia és filozófia területén kapcsolódnak egymáshoz, de különböző jelentéssel és kontextussal rendelkeznek. Nézzük meg mindegyik fogalmat külön-külön:

 

  1. Illúzió: Az illúzió olyan érzékszervi tapasztalat, amely tévesztő és torzított képet nyújt a valóságról. Az illúziók általában akkor jelentkeznek, amikor az érzékszerveink valamilyen külső ingert vagy ingersort tévesztéssel vagy helytelenül értelmeznek. Például optikai illúziók esetén a látási rendszerünk torzítja az objektumok méretét, alakját vagy elrendezését, így olyan látszólagos képeket látunk, amelyek nem felelnek meg a valóságnak.

  2. Szolipszizmus: A szolipszizmus egy filozófiai elmélet, amely azt állítja, hogy az egyetlen biztos és megbízható ismeretünk az, hogy csak az egyén létezik. A szolipszizmus szerint az egyén csak a saját gondolatait, érzéseit és élményeit ismeri, és nem tudhatja biztosan, hogy a külvilág és más emberek léteznek-e valójában. A szolipszizmus radikális szkepticizmust és az egyéni tudat központosságát hangsúlyozza.

  3. Érzékelés vetülete: Az érzékelés vetülete olyan jelenség, amikor az emberi észlelés, tapasztalat és megértés a külvilágról és más emberekről a saját gondolkodásmódja és érzelmi állapota alapján történik. Az érzékelés vetülete azt jelenti, hogy az emberek a külvilágot és másokat a saját érzékeléseik, értékrendjük és érzelmi állapotuk alapján értelmezik. Ez a folyamat befolyásolhatja azt, hogy hogyan értelmezzük és reagálunk másokra és a környezetünkre.

 

Ezek a fogalmak összefüggő témákat képviselnek a tudat, az érzékszervek és az észlelés területén. Az illúziók például a helytelen érzékelésre utalhatnak, míg a szolipszizmus és az érzékelés vetülete a tudat és az én-központú észlelés filozófiai és pszichológiai aspektusait érinti.

 

 

 

Előzmény: érdeklődő+ (7098)