Igazság80 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 2411

És még néhány görög szó, amelyeket magyarul értünk meg könnyen.

 

KECSKE görögül GÍDA .    Szerintem ismerjük a hangalakot.))     Igaz, nálunk a gida az kifejezetten a fiatal ifjú kecske megnevezése, továbbá az őz kicsinye is gida, de a görög szó egyértelmű hogy ebből van.

 

HEGY, HEGYSÉG------  VOÚNO .       Első blikkre nem biztos hogy feltűnik hogy mi ez, de ha beugranak nekünk a hegyeknek és a hegységeknek a VONUlatai, akkor lőn világosság !    Ez a magyar VON VONUL szó az alapja a görög hegyeknek !    Ők a hegyvonulatokból képezték a szavukat, a magyar szót felhasználva !     Semmi baj amúgy ezzel, váljék egészségükre és örömükre.  Csak akkor ne állítsák már be a magyart átvevőnyelvnek, mert ez épp fordítva igaz, átadónyelv.

 

 

CSATORNA------------- KANÁLI    :   ismerjük a KANÁLIS szót.  A NÁLI és NÁLIS  NYELI és NYELÉS, ugye itt egy víznyelő cuccról beszélünk.   Kanál is tud ilyet. 

 

 

IGAZ-------  ALITHIS   :       némi naivitásra utal, de fő a pozitív hozzáállás:  Az ÁLLÍTÁS arrafelé mindenképpen igaz.))    

 

CSILLOG---------LÁMPSI :    ismerjük a lámpákat, néha ugyan csilloghatnak is, de nálunk inkább világítanak.

A lámpa  LÁM része is magyar, hiszen épp azért készül hogy elmondhassuk:  LÁM megcsináltuk, itt egy LÁMPA hogy LÁssunk mindig.  Itt magyarul zajlanak az események.

 

TORONY------- PYRGOS :    Ez a PIR  "tűzgyököt" használó szó.     Ebből akkor jó eséllyel arra következtethetünk, hogy a görögök elsőként toronyként megnevezett építménye  TŰZTORONY lehetett kezdetben.  A PIR mögött majd mindig a tűz lesz...