feketefelho Creative Commons License 2023.08.21 0 1 36535

Utoljára 2018-ban mentem ezen az útvonalon. Az Egnatia Odos Kavala után elég trágya volt akkor (talán már megjavították), mérgelődtem is, hogy ezért a sz@rért van pofájuk pénzt kérni ...

Régen se pihenő, se benzinkút nem volt azon a szakaszon (le kellett hajtani a településeknél a kutakhoz), de azóta pihenőhelyet már többet is építettek, talán már kutakat is.

2018-ban hazafelé jövet én Ipsalánál teletankoltam és azzal mentem Bulgáriáig.

OFF

Az útvonaltervező szerint a Szaloniki-Isztambul táv ~600 km, amit 6.5 óra alatt meg lehet tenni ... Na igen, csak pihenni is kell, meg tankolni és van ott egy határ is ... Ez a határ egyébként a kedvencem, itt soha sem (na egyszer azért igen, de akkor áramszünet volt) kellett sokat várni az átléptetésre. Más országokkal ellentétben a török oldalon át kell hajtani vagy 4-5 kapun, mindenütt ellenőriznek valamit, de ettől függetlenül pikk-pakk megvan az átléptetés.

Van erre a témára szaktopic: Törökország autóval. Nézz be oda!

Legutóbb 2021-ben jártam Törökországban, akkor tényleg nem itt, hanem Kapikulénél léptünk át Bulgáriába (jól emlékszik Katana), ami nem volt valami nagy élmény.

Tömeg, tolongás, baleset, a bolgárok lassúsága ... a törököket szivatták. Minden török autót 5 percig ellenőriztek (volt belőlük egy csomó), bennünket kb fél perc alatt elintéztek. A kalotinai BG-SRB határ sem volt sokkal jobb (szeptember közepén voltunk egy török körúton).

ON

Szóval hajrá! Lehet arra menni, Kavala után csökken a forgalom (az már nem a kimondottan turistás vidéke Görögországnak). Itt-ott fel feltűnik egy minaret, ez is jelzi, hogy közeledik a török határ.

(Az 1921-es lakosságcsere ellenére itt szép számmal maradhattak muzulmánok.)

 

Előzmény: szabbibaki (36529)