kilgoretrout Creative Commons License 2000.04.20 0 0 29
Részlet egy kéziratból (remélem nem sokáig). Már csak azt kérem, hogy valaki mondja már el, hogyan kell kurziválni, esetleg aláhúzni, ne adj isten fettel szedni? Köszi:

„A kommunisták 1947-es győzelmét saját maguk többek között így kommentálták: „a Magyar Kommunista Párt 24 %-os [a valóságban alig több mint 21!] parlamenti képviselettel élén Rákosi Mátyás elvtárssal, biztosan halad győzelme után a népi demokrácia útján és a nemzeti egység híveként továbbra is szorosan együtt dolgozik a koalíció demokratikus pártjaival. Hatalmas építő erejével megteremti majd a dolgozó nép erős, szabad, független demokratikus Magyarországát”.

A kisgazdapártiak vereségüket nem a rivális pártok megerősödésében, hanem a belviszály sújtotta párt meggyengülésében látták. Szavazókat elsősorban a kommunisták, a parasztpártiak és a demokrata néppártiak vettek el az FKgP-től. Ugyanakkor természetesen megjegyezték, hogy a „kékcédulás szavazatok” a kommunista párt számára nem megengedett előnyt jelentettek.

Példaként hozták, hogy Békéscsabára egy vonatszerelvény kékcédulás „választópolgár” érkezett. Orosházára 800, Tótkomlósra pedig 1000 illegális szavazó érkezett.

„Milyen lehetett az arányszám Budapesten és a nagyobb városokban?” – tették fel a kérdést. Az MKP ugyanakkor nem tulajdonított nagyobb jelentőséget a választási visszaéléseknek.

Boldizsár István tájékoztatási miniszternek „tudomása van arról, hogy egyesek visszaéléseket követtek el azáltal, hogy összeíró kivonattal azokkal a bizonyos kékcédulákkal lakóhelyükön kívül több helyen is szavaztak. Az eddigi megállapítás szerint az egész országban mintegy 80.000 ilyen szavazás történt. Ebből a visszaélések maximális lehetősége csak mintegy 20.000-re tehető. Ez viszont a választás eredményét nem befolyásolja”.

Az MKP biztos volt győzelmében:
„este, amikor 8 óra után mindenütt megkezdődött az urnák felbontása és a szavazatok megszámlálása, izgatott fejek hajoltak a bizottságok asztalai fölé.

Egyedül a kommunisták ültek sziklaszilárd nyugalommal az asztal körül. Ők már akkor tudták, hogy mi lesz az eredmény. Pontosan darabra ők sem ismerhették a leadott szavazatok számarányát, de tudták, ismerték pártunknak a választás előtti hetekben hatalmasan megnőtt taglétszámát, s azt is tudták, hogy a hozzánk belépett férfiak és asszonyok: parasztok, munkások, kisiparosok, kiskereskedők, értelmiségiek azért csatlakoztak hozzánk, mert a mi híveink, mert helyeslik pártunk politikáját.

Pártunk vármegyei bizottságának egyik augusztusi ülésén Aczél elvtárs azt a feladatot adta munkatársainak, hogy állapítsák meg minden községben: hányan fognak az 1-es listára szavazni. A következő ülésen a megyei bizottság tagjai sorban beszámoltak minden egyes községről, a leadott számokat jegyzőkönyvbe vettük és megállapítottuk, hogy járásonként hány szavazatot fog kapni a Kommunista Párt.” Ez a becslés járásonként 100-150 szavazat eltéréssel be is igazolódott.”