_Pithecus Creative Commons License 2023.08.22 -11 1 55580

Nocsak, néhány év után a kiskakas megint elkukorékolta magát, "felpörgeti" a topikot, erre az egész baromfiudvar kotkodácsolni kezdett. Pedig jobban jár, ha marad a helyén, az övéi között, akkor nem lenne szánalmasan nevetséges, ahogy "társalgás" címén beleköt valakibe.

http://keptarhely.eu/images/2023/08/22/v02/20230822v02xh7si4.jpeg

Majd ŐK megmondják mi az a kés, hogyan kell kinéznie, milyen szöveget megengedett hozzá írni. És ezt ők  "értelmes társalgásnak" tartják. Ezekről mindig eszembe jut a róluk készült szobor. Nem kisplasztika, teljes életnagyságú.  :-)

http://keptarhely.eu/images/2022/01/25/v00/20220125v00xmezsa.jpeg

És természetesen ha nem felel meg a kritériumoknak, akkor el sem olvassák, meg sem nézik, letiltják. Mindezek után természetesen - saját példájuk alapján - kitalálják ki hány példányban van itt és mennyien olvassák. És csak hörögnek, vinnyognak.  :-P

Nem kell mindig az a gigantománia. Egy rettentő pici, késjellegű eszköz is lehet érdekes, sőt
veszélyes. A Késmúzeumban, a vaksi látogatók kölcsönözhetnek nagyítót. Merthogy a borotvaéles penge 7 mm, a rubingyűrűs markolat 8 mm, a rugó 10 mm hosszú. A fő veszély pedig egy erőteljes levegővételnél jelentkezhet, ugyanis lenyelhetik az eszközt. Ezért a maszkviselés kötelező.

Ez a különleges, kés egy megvasult* Formica monocerida rufa, a brazil őserdőkben volt őshonos
egyszarvú hangyafaj. Átmenet a kés és a nyárs között, de a Késmúzeumban helyet kapott az
ízeltlábatlanok gyűjteményében.
Eredetileg a potroha végén lévő vékony, de erős rugó segítségével ugrott rá áldozatára és szarvával felnyársalta. Ez volt a bennszülött indián néphagyomány szerinti mese. De nem volt szent, ezért gyakorlatilag a sült madárpók combjainak lehúsolására használták, a varázsló pedig a finomabb műtéteket végezte el vele.
 
http://keptarhely.eu/images/2023/08/22/v02/20230822v02xopnz6.jpeg

A valóság viszont az, hogy a szarvtól a rugóvégig mindössze 25 mm-es lény az álcázószínű trópusi virágok nedveivel táplálkozott. Ugrált egyikről a másikra. Ha nagyobb távolságot akart megtenni, akkor a bennszülöttek tompordomborulatába fúrta magát és úgy utazott.
Az alábbi kép valóságazonos rekonstrukció a virági táplálkozásról. Az utazásról nem lehetett képet rekonstruálni, mert a szakértői bizottságból senki nem vállalta hogy a pucér szőrös fehér fenekébe szúrt hangyát lefényképezzék.  Ez ráadásul a szőrtelen amazonasi indiánok barna fenekét látva nem is lett volna autentikus. Viszont ezen kívül a hangyavasulat Amazónián kívül semmi másra nem alkalmas, csak kiállítási tárgynak, mint a világ legkisebb és legvékonyabb rugóskése.
 
http://keptarhely.eu/images/2023/08/22/v02/20230822v02xfrzdd.jpeg

Mivel a potrohpáncélja különböző méretű rubingyűrűkmől állt, a bennszülöttek összefogdosták mindet és eladták. Mára már régen kihalt, és mivel az óragyárak nem kaptak tovább olcsó rubingyűrűket, így átálltak a digitális órák készítésére.
Ezt a preparált példányt Silva de Ringlo, a PTA rendes levelező tagja küldte az Amazonas menti San Phasverde városából.


* A megvasulás a megkövüléshez hasonló természeti jelenség, agresszív vastartalmú közegben.

ui: A hőbörgők ne feledjék, hogy fegyvertelenekkel nem vívok szellemi párbajt, vinnyogó véleményüket - természetesen velük együtt - az ősi azték isten, Gugolkakán nagy piramisa alá teszem.