pozsonyi muflonlovas Creative Commons License 2023.08.22 -2 1 5544

"A még honfoglalás előtti késő avarkori népesség számossága a sírleletek alapján csak kis része a KM-beli avar birodalom virágkora népességének."-ra

 

ez

 

 „Számos esetben egyazon temetőben vegyesen találhatók magyar és avar sírok.”

 

mennyiben válasz? :)

 

 

valamint

 

"Ha eleve az alapnépesség a KM-ben magyar volt mindig is"

Ha.

De nem az volt.

Ha az lett volna, azt érzékelték volna, s le is írták volna a környező, írásbeliséggel és hivatalnoki rendszerrel bíró azon környező népek, akik az itteni népességek több korszakával is találkozhattak. Mint a rómaiak, bizánciak, bajorok. De nem érzékeltek ilyet. Nem észlelték, hogy ugyanaz a nyelv. Más-más nyelvű tolmács kellett a hunokhoz, az avarokhoz, a bolgárokhoz, s a honfoglaló magyarokhoz.

(Amúgy meg a Dunántúlra a "mindig is" semennyire nem lehet igaz, a lovasnomád népek közül a hunok lépték át először a Dunát, nekik bő két emberöltő jutott. Az avarok már több mint száz évvel utánuk jöttek. Addig bizony longobárdok, gepidák, stb. de lovasnomádok semmiképp. Előtte meg, a római korral bezárólag, meg kelták, pannonok, stb., azaz szintén nem lovasnomádok)

Ettől még az avar kori túlélők örülhettek a magyarok érkeztének, kedvelhették az ő uralmukat jobban, mint a frankokét vagy bolgárokét megelőzőleg. De ugyanez bőven igaz lehet nem csak az avar maradékra, de a szlávokra és a megmaradt gepidákra, stb. is. Akik pedig biztosan nem rokonaink - akkor még -, se génben, se nyelvben, se kultúrában.

Előzmény: ketni (5542)