Igazság80 Creative Commons License 2023.08.25 0 0 2422

Előszőr kezdjük ezzel a --DA és --DE  dologgal a szó végén, ami mögött az IDE és ODA dolgot értem. 

 

Ugye ezeket ma a nyelvtan a SZÓ VÉGÉN  főnévképzőnek nevezi.   Na most az "ellenpéldák"  egy részénél szintén megvan ez az értelem, a másik részének meg semmi köze hozzá.  Kiváltképp amikor a szó elején van az a DA, itt nem erről van szó, mert szó elején az IDE és ODA dolgot mi igeképzőként használjuk és ez ki is van mondva teljesen. De a szó végén igék után épp ugyanezt használjuk, vegyük már észre !    A példák egy részének nincs is ehhez köze, például az idecitált "DULakodás" szónak a DŐL igénkhez van köze.  Látod megint a mássalhangzóváz magyarázza meg. 

 

Mert a dulakodáskor egymás lökdösődése, esetleges feldőlése lesz a testeknek.   Sőt a nap DELelése , a DÉLidő szót is ez magyarázza meg, mert a nap ilyenkor kezd "dőlni" el balról jobbra, ha dél felé nézünk délben..  És van értelme ! 

 

De nézzük csak ezt a szó végi --DA dolgot itt, gyakran ki is van mondva:   TAN-ODA :   tanulni járunk ODA, 

 

IR-ODA: írni járunk ODA     CSÚSZ-DA:  bizony csúszni járunk oda, vagy épp ide, mindegy is hogy mondjuk.   FŐZ-DE. leginkább a szeszfőzde szó amiben így használjuk:  Főzni járnak IDE vagy épp ODA.  

 

LABDA:  lábbal IDE-ODA  használják.  A LÁB szó szülte a szót, angolt is ami BALL. LÁB fordítva !  Az ő lábuk meg FOOT, azaz FUT  !   Angol szavak magyarul építve.     JÁR-DA : járni megyünk ODA (vagy ide)

 

VARR-ODA: tán varrni járnak ODA?...  csak így rövidebb és praktikusabb, egy szóban össze lehet tömöríteni egy rövid mondatot.  Ez a lényeg !    Láthatjuk hogy túlnyomórészt ez stimmel.   De könnyű összekeverni ezt azon esetekkel, mikor ennek a dolognak ehhez köze sincsen.  Mert a szóképzésünk többféleképp történik meg.   Például a SZERDA szavunk végén az AD, ADA igénk található, hiszen ez volt a SZERtartások ADÁsának napja.  Ez már egy összevont szó itt.  Az Erdélyben SZEREDA néven lévő földrajzi név még hosszabb, itt a szó vége az AD szó.   Még ha EDE is, akkor is.

 

A MONDA szó is a MOND bővítménye, de a mondák lényege épp az hogy IDE-ODA el vannak MOND(V)A.  

A VAJDA szó végén is az AD értelme van, mert ők JAVakat ADtak, osztogattak különböző célból, ez kijelölt feladatuk is volt a királytól, meg is van írva ez.   de azért nem minden DA lesz ODA,  a szó elején eleve nem azok, mert ott szükségtelen is a használata, hiszen ott igekötőként ezeket bármi elé betéve teljesen kimondva használjuk.   De ez a DA a CSAPDA szóban nincs kimondva már, lehet valaha még ki volt, és CSAPODA is lehetett akár.  De itt is az a lényeg hogy teljesen nyilvánvaló hogy egy csapda odacsap, csak fordított szóképzésként már egy főnevet, egy konkrét tárgyat nevez meg így hogy CSAP-ODA, összehúzva CSAPDA.  És aligha vitathatjuk hogy a dolognak épp az a lényege és az értelme...

 

 

Előzmény: kitadimanta (2420)