kitadimanta Creative Commons License 2023.08.27 0 0 2432

Tulajdonképpen az egész hozzászólásoddal egyetértek, noha az egyetlen megnevezése a CS hangnak sántít, hiszen a CSelekvés minden más hangra jellemző. A Pattogásra, Ropogásra, Topogásra, egyaránt.

Tehát mindenképpen körül kell írni a hang jelentését ahhoz, hogy valahogy definiálni tudjuk. És ugye, ez nem más, mint az a hang, amit utánoz.

Viszont ezzel a hanggal nyilván azokat a jelenségeket jelölték, melyek ilyen hanggal járnak együtt. Tehát nagyon sok dolgot jelenthetett egykor. Ez a hang a CSöpögű víz hangja, de ez a CSobogó, CSurgó vízé is, és ez a hang hallatszik, ha leCSapunk egy szúnyogot sőt, a CSörgő, CSerregő, CSikorgó, CSukló, CSüccs gyököknél is érezhető a CS hangutánzó szerepe, jelentése.

A cselekvés szó már csak egy szűkebb jelentésű gyökre épül, hiszen a CSEL gyök már három hangból áll, s mindhárom hang jelentése benne foglaltatik.

A CS-L hangváz itt sem segít: csalok, csálé, cselez, csillag, csölle, csülök, csüllő...

Az első három gyök (csal- csel, csál-) még rokonítható, mert mindhárom valamilyen görbe, kerülőutat, valamilyen megtévesztő cselekedetet feltételez, de a négy főnévben a CS hangnak már csak átvitt értelmű jelentése található meg.

 

Te is a körülírással próbálkoztál (jelzem helyesen), persze, nem a teljes jelentéskört írtad le, csak néhányat, de már ezzel is szemléltethető, hogy a CS hangot milyen sokmindenre használták. A beszéd kezdetén ez volt az egyetlen hang (esetleg valamilyen szintén jellemző hangutánzó magánhangzóval együtt: Lásd csIkorog, csÖrög) amivel egy csomó dolgot jelöltek. Nos, ez a sok rokon (hang)jelenség az a fogalomkör, amit ma már nem lehet egyetlen szóval jelölni, mert bármelyik szóval próbálkoznánk is, az mind már csak egy kicsi részére vonatkozna az egésznek.

Előzmény: Igazság80 (2429)