kitadimanta Creative Commons License 2023.08.27 0 0 2434

Nem, nincs jelentése KEZDETBEN a hangnak. Illetve annyi van, amit hallasz belőle.

Ez éppen elég, hogy valamit (mindazt, ami ilyen hangot ad) azonosítani lehessen vele. A beszéd nem szavakkal kezdődött, ezt próbáld meg megérteni és elfogadni. Különösen akkor, ha már magad is látod a hangok önálló jelentését, csak még görcsösen ragaszkodsz a többhangú gyökökhöz, mint a beszéd első, kommunikációra alkalmas eszközeihez.

El kell fogadni, hogy első fogalmaink ("szavaink") csupán egy-két hangból álltak.

 

 "De előbb a folyton váltakozó P-R-P-R-P-R hangot  hallod,  utána logikázod össze a gyököt hogy akkor legyen P_R a tüzes dolgok megnevezése."

Nem én logikázom össze, hanem azok tették ezt, akik összerakták ebből a két hangból (ősgyökből) a PiR gyököt. Én csak megpróbálom rekonstruálni a gyök megalkotásának folyamatát, miért azokból a hangokból épülnek föl, amikből fölépülnek...

 

A pattog,  paskol, pacsi, pancsol, pakol, pata, páhol,

peng, pezseg, pettyes,

pici, picsog, pityereg,

pocs(olya), ponc(ol), pontoz, potyog,

pöfög, pöcköl, pöndörödik,

pufog, puszi, pukkan szavak egyikében sincs R hang, mégis kiérződik a P hang önálló jelentése. 

Tehát bizonyítható a P "pattogó" hangja más, P tartalmú gyököknél is. Az R hang viszont egyik gyökben sincs benne, mert hiányzik belőlük a gyors ismétlődés mint jelentés. Ellentétben azokkal a gyökökkel, amelyekben benne van a gyors ismétlődés-jelentés:

pir-, pereg, pörög, pörc, perzsel, purgál, purparlé, porzik,  permet, perlekedik,...

 

"utána logikázod össze a gyököt hogy akkor legyen P_R a tüzes dolgok megnevezése."

Persze, hogy utána logikázom össze, hiszen elmúlt pár százezer év a hangok jelentésének kialakulása óta...

Viszont megvannak azok az alapok, (gyökök jelentései) melyek bizonyítják a hangok önálló jelentését, ami alapján vissza lehet fejteni egy-egy gyök eredeti jelentését és magyarázatot lehet találni, miért éppen azok a hangok szerepelnek a gyökökben, amelyekből állnak.

 

Teljesen logikus és nyilvánvaló, ahhoz, hogy a PIR gyököt ("szót") megalkossák elődeink, már az egyes hangok jelentésével tisztában kellett lenniük és szükségszerűen használniuk is kellett bizonyos dolgok beazonosítására még akkor is, ha ezek a hangok csupán utánozták annak a dolognak a hangját, amire vonatkoztatták, amikre értették, amiket beazonosítottak ezekkel a hangokkal...

Csak így lehetséges, hogy egyes hangok más gyökökben is szerepelnek méghozzá érezhetően, láthatóan megtartva eredeti jelentésüket.

 

Előzmény: Igazság80 (2431)