_Pithecus Creative Commons License 2023.08.30 -9 0 55624

A PTA Késmúzeum újabb EDC-önvédelmi eszközzel gyarapodott. Ez, a kutatások szerint mindenféle természetfeletti és alatti* lényektől véd. Még a űr vákuumában zajló háború is gyógyítható vele, különösen ha az űr korlátolt helyen, egy fejben van.
A vizsgálatokat és restaurálást dr.Szú úr vezetésével a FAKIR (Fakések Irodája) végzi. Az eddigi megállapításaik már most is jelentősek.

Vámpír ellen laminált pengéjű, edzett nyárfakés. Igazi középkori san mai relikvia. Anyagát a szakirodalom egyértelműen meghatározza, de a kiegészítő színek és szagok, engedménnyel más célra is felhasználhatóvá teszik. Ezt a csodás darabot kutatóink találták valahol az alföldi tanyavilágban. Ichiko, a japán csontkereső cserekutya szimatolta ki a romok között. Kora ismeretlen (a késé), de a szakértői bizottság előjegyezte karbunkulus-korolásra, így később majd pontosabb időt tudunk rá mondani.
A markolat stilizált ókori római akasztófákkal azaz napkeresztekkel díszített szögecsekkel berakott. A mester a legkisebb szögecsekbe is beleverte az egyszerű, ősi napkereszt jelét. Az elején vámpírfogak, valószínűleg a korábban elejtett vámpírok trófeái láthatóak. A nyél védett a vámpírok ellen, azok nyugodtan gyilkolászhatók, hiszen ha megpróbálnák megfogni és elvenni, a keresztek megégetnék a kezüket.

http://keptarhely.eu/images/2022/12/13/v01/20221213v01x6kqp8.jpeg  

A penge megfüstölt és szentelt méhviasszal van impregnálva, így a boszorkányok ellen is véd. A megfüstölés ősi méhész szertartás, a szentelés pedig egyszerű és automatikus. A méhviasz begyűjtése kesztyű nélkül ugyanis a méhek irigysége miatt számtalan szent emlegetésével történik, még manapság is. Kesztyűben viszont sportszerűtlen.
A pengén elhelyezett máltai keresztek a lovagok szellemiségét viszik a vámpír belsejébe, amitől az frászt kap.
 
 http://keptarhely.eu/images/2022/12/13/v01/20221213v01xvkin.jpeg

A sárkánypöcsbőr a markolaton ugyanolyan védelem a sárkányok által étkezési és egyéb célra beszerzett szűz királylánykák ellen, merthogy ők azt meg nem fognák, így a felszabadító királyfika, a mentvény idegállapotba kerülés miatti, véletlen lebökése nem történhetett meg. Hátránya, hogy a 60-70 éves szűz királylánykák esetében a "#metoo" faktor megnövekedett. A kés birtokában a királyfikákat viszont más, szellemes jellegű meglepetés nem érhette.

Az elsődleges cél mégiscsak a vámpírok elleni védekezés volt, valószínűleg erre utalnak a markolaton látható intelmek. Ezek megfejtése** folyamatban van.

http://keptarhely.eu/images/2022/12/13/v01/20221213v01x7wp1.jpeg  

A kutatók már azonosították a "vámpír" szót mind a két oldalon, tehát tévedésről szó sem lehet.

http://keptarhely.eu/images/2022/12/13/v01/20221213v01x8ve71.jpeg  

De ezen túlmutatóan a kés univerzális védelmi erejét jelzi, hogy a röntgen-szagelemző készülék alkalmazásával megállapítható volt, hogy a belső pengét fokhagymás bedörzsölés után még konyhasóoldattal is kezelték, így egyszerű késfelmutatási szertartással szellemek, kísértetek, sőt démonok ellen is védekezhetünk.
A kés szalonnázásra (vereshagymával) nem, sőt békanyúzásra sem alkalmas, akiknek ilyen igényük van azok menjenek az a... ööö... khmm... valamelyik késportál konyhakés-fiókjába.
Nem mondható hiányosságnak, hogy zombik ellen nem véd, hiszen már bölcs királyunk, Kódex Kálmán (aka Pergaman Kolomanus) megmondta, hogy "a' zombikról pedig, mivelhogy nincsenek, semmiféle vizsgálat ne tartassék".***

http://keptarhely.eu/images/2022/12/13/v01/20221213v01xbayg.jpeg  

A korábban ismertetett - Lucaszék helyett alkalmazott - Lucakéshez hasonlóan boszorkányok felismerésére is alkalmas. A hagyományos Lucaszékkel/Lucakéssel ellentétesen működik. Az éjféli misén a boszigyanús női személyeket megközelítve, a gatyánkba vagy surcunkba betokozott kés fokhagyma-kipárolgása elhúzódásra készteti a boszorkányt, így felismerhető. A hitelesíthető eredmény érdekében aznap tartózkodni kell a fokhagymás pirítós, fokhagymás kolbász és a csülkösbab fogyasztásától.

A megtalálás annak a szerencsének köszönhető, hogy a vámpírok száma a magyar tanyavilágban erősen konvergált a nullához. Ezért János bácsi, valószínűleg nemcsak az éjféli misén, hanem EDC-ként évközben is sűrűn kereste a boszikat, hogy meg-... izé... -lássa őket. Így Marcsa néni egy idő után eldugta a boszikereső kést. Később pedig, mikor eljövend a klimaxa, az kimaxolta a feledékenységét, és már ő sem tudta hová dugta. De akkorra már János bácsinak sem volt fontos a dugás.

A penge hossza 130 mm, vastagsága 12 mm, a markolat 110 mm. Akit a kés teljes hossza is érdekel,  és véletlenül megvan a 8 általánosa, az adja össze.


* Sajnos, az évek óta időnként kikelő köpőlegyek ellen nem véd, de ami késik az múlik.
** Amatőr megfejtők munkáját is szívesen látjuk.
***  Persze a Könyves korában ez bölcs megállapítás volt, node most már a telefonokosok korában élünk.
https://i.imgur.com/OERmAKvl.jpg
Szóval ezt a zombi-kérdést még tesztelni kell.