Igazság80 Creative Commons License 2023.09.07 -2 0 5609

Újabb görögben magyar.  Némi józan ész és látszik megint minden:

 

ELEFÁNT---ELÉFANTAS :   Szinte egy, de a mi nyelvünk tölti meg a szót tartalommal.   ELÉ =  ELŐ/ELEje  majd a FANTAS = FENTes     Ergo ELEje FENT, különösen mikor az ormányával a FÁN zsákmányol.  Magyarul értelmezhető hogy miért ELEFÁNT az elefánt. 

 

 

MAGMA---- MÁGMA:    Ez a földünk MAGJA, és akkor máris kész vagyunk. Vannak képzettnek mondott nyelvészek, akik bizony ezt a feladványt még nem ugrották meg.))  Jó, azért lássuk be ez nem könnyű rejtvény.))    A szó vége is magyaros képzés, SZAK és SZAKMA mintájára jött létre többek közt. Hogy mi itt a görög elem az rejtély.   Bár de mégis van, átírták az A hangot Á-ra.))   Ezt azért adjuk meg !...

 

 

SZTEREOSZKÓP----STEREOSKÓPIO :    SZTEREO=   TÉRhatású, TÉRbeli,  SZÉTTERÜlő/SZÉTTERJEdő ---- láthatjuk hogy magyarul van értelme az egésznek.   KÓP=  KÉP     Itt is kép lesz, mint megannyi görög szóban gyakorlatilag majd mindig az.   A nyelvünkön épült dolog ez nyilvánvalóan.

 

 

TESZTOSZTERON----TESTOSTERÓNI :    Ezt ilyen hibrid latin-görög szónak tartják, legalább is a Wikipédia ilyen hülyeséggel kábítja a népet. A másik Wiki még ennél is nagyobb baromságot ír le.  Akkor nézzünk egy sokkal hihetőbbet magyarázatként magyarul !   Ez 3 db magyar szó összetétele:   1 : TEST   2: OSZT   3:  ERŐ(n)   ---  a hormon meg pont épp ezt valósítja meg, a TESTre OSZTott  ERŐN  van a hangsúly és a lényeg, nem véletlen szedik/injekciózzák magukba testépítők a cuccot.  (az más kérdés hogy mennyire jó ötlet ez)

 

Nem latin, nem görög, német aztán meg semmiképp sem.  Ez egy 3 szavas összetett szó, a nyelvünkön van felépítve minden egyes része...