_Pithecus Creative Commons License 2023.09.08 -11 0 55657

 

Kénytelen vagyok mea-maxima-klumpázni (45-ös), hiszen az egyszerű nemnéző-nemolvasó-letiltó lények nem tudhatják, hogy az 1848/'61-es Kukoricza Jancsi az 1810-es Kukoricza János unokája volt, így megzavarodhatnak. De most már fel lettek homályosítva. Hogy változott-e valami náluk, az már nem a PTA érdekeltségi körébe tartozik.

Aki azt hitte, hogy kizárólag egyes párhuzamos univerzumokban vannak steampunk világok, az
tévedett. Ritkán, de nálunk is - ha nem is rendszerszinten - előfordulhatnak ősi, korabeli, valódi  
steampunk eszközök. Ezekből a PTA-t elsősorban a késneműek érdeklik. Ez a példány, akkori nevén egy úgynevezett kifordítós avagy félforgópengés bicsak, egy ősi hagyatékból került elő és
ajándokolták a Késmúzeumnak.
A legendák szerint Mária Lujza, a hamburgerházi hencegnő egy derék magyar fiút küldött titkos
feladattal a távoli Kínnyába. Mivel titkos utakon ment, nagyrészt az Orosz Birodalom területén, így ellátta egy Iván Kukurúzovics Kukurúz névre szóló Úti-lapuval.
Átvágva hegyen - völgyön - lányokon a mahorkák "Iván Galantníj, a Nagytermészetű"-ként kezdték emlegetni.*

http://keptarhely.eu/images/2022/02/21/v00/20220221v00xs9vac.jpeg  

A pengét a híres kínai késkovács mester, Po-Tzak Letsüng készítette, aki a nyugati utazók krónikáiban Hasitasi néven szerepelt.
A felesége, a páratlan zöld szemű Tsets-Már Letsüng, leánykori nevén Tse-Tse Nemtsüng hajtotta fel és minősítette, korát meghazudtoló töretlen lelkesedéssel, a viktoriánus kor leírásai szerinti steampunk végszerelést végző ifjú mesterjelölteket és a reménybeli vásárlókat.
Így került a kifordítós penge Iván Kukurúzovics Kukurúz tulajdonába, páratlan zöld szemmel, makkos díszítéssel, vitézi szolgálatának elismeréseként.

http://keptarhely.eu/images/2022/02/21/v00/20220221v00x3yhbl.jpeg
 
Miután a titkos feladatot** teljesítette, hazatérve visszavette szép magyar nevét és azután Kukoricza János volt amíg meg nem halt. Aztán már nem érdekelte a dolog. Megírta emlékiratait a nagy utazásról**** és a vitézi székéről, egy - akkor még környezetszennyezéstől mentes - kék tó partján, virágokat dobált a vízbe... de ez már egy másik történet...
 
http://keptarhely.eu/images/2022/02/21/v00/20220221v00x724ec.jpeg

A penge 2,5 mm vastag, 79 mm hosszú és a vizsgálatok alapján acélból van. A' célból, hogy jól vágjon. A kés, a kínai változatban is a Viktoriánus kor steampunk világának nemes egyszerűségét hordozza magán, miközben teljesen funkcionális. Szúr, bök, vág, nyes és összecsukható. Hátoldala a bálnapúpról egy sötét zsebben is felismerhető.

http://keptarhely.eu/images/2022/02/21/v00/20220221v00xajf10.jpeg
 
Maga a kés nyitásilag jobbkezes, a nyitás double-action, kettő+egykezes, azaz körömmel és
hüvelykujjal is működik. Ezután áttehető a másik kézbe, tehát működésileg viszont tökéletesen
kétkezes. A PTA tesztelőcsapatának véleménye szerint az eszköz mindent tud, amit egy bicskának tudni kell, ezért a tesztet leírni felesleges.



* forrás: Enciklopédia Pithennica
** 666 évre titkosítva***
*** A PIA (Pithecus Intelligence Agency) kiderítette, hogy kínai afrodiziákum beszerzésével bízta meg Mária Lujza, mert nem volt megelégedve a Bóna-partikon nyújtott császári teljesítménnyel.
**** Onnan ismert a kés igaz története.