_Pithecus Creative Commons License 2023.09.26 -17 0 55731

 

Az írott történelem és a régészet feltárta valóság... Már ha hagyják. Avagy, mint egyéb tapasztalatból tudjuk, semmi sem olyan változó, mint a múlt...  :-P

Ha már kagylovak...  :-)    P. Howard, a híres történelemíró számos könyvében említi Don Fülig di St. James, polgári nevén Fülig Jimmy időszakos királyt. Nevezett néhai uralkodó feledékenysége
közmondásos volt, a kését rendszeresen bennefelejtette* valakiben. Bliss Islands fővárosában,
Altmirában lelkes régészek egy csapata végzett ásatásokat. Howard írásait alapul véve remélték
megtalálni az utoljára bennfelejtett szakrális kést. És csoda történt, a buzgalmukat siker koronázta. Az aktuális király, III. Sam Antonio megbecsülése jeléül, személyes ajándékként küldte el a műszert a legjobb helyre, a PTA Késmúzeumába.

http://keptarhely.eu/images/2023/09/26/v02/20230926v02xdfh54.jpeg

A történelem valóságának ismerete fontos dolog. Az ásatások során - a legendának megfelelően - egy gyorsfényképészet romjai mellett megtalálták egy Firmin nevű, élőkori foglalkozását tekintve fotográfus kisiparos ember földi maradványait és közte a híres kagylónyelű kést. Csak a kést, tok nélkül, mert az annakidején ideiglenes toknak használt Firmin az idők során elporladt.
A lelet hatalmas tudományos szenzációt keltett. Kiderült, hogy a leírás erősen torzított volt. Howard a hátborzongatóbb drámai hatás kedvéért jelentős mértékben eltúlozta a valós tényeket. Ez többször is megesett már a történelem során. Először is egy tenger észnyi hajós nem hord csukló-nyeklő bicsakot, hanem egy tökös-tokos kést.

http://keptarhely.eu/images/2023/09/26/v02/20230926v02xl0pex.jpeg

Továbbá állítólagos szemtanúkra hivatkozva Howard mintegy 20 centiméteresnek írta le a kés
kagylónyelét, ami kagyló a valóságban alig 8 cm-es. Viszont valóban mindkét oldalon egy darab
valódi, egész kagylóból készült. Továbbá nem említi a (majdnem) elefántcsont és a (fél darab)
igazgyöngy markolatalkotó elemeket sem.
A történelemkönyvekben szereplő keskeny, hajlított penge is csak fantazmagória. Don Fülig di St.
James eredeti foglalkozását tekintve ugyanis fregattfőhadnagy volt (először a USS Hole cirkálón), a hajókon pedig akkoriban a szélespengéjű, nem túl hegyes, tokos kés volt használatos. Hogy csak akkor szúrjon, ha mindketten - a kés és a gazdája is - akarják. Érdekes a markolatvég igazgyöngy pomponos matrózsapka alakú kiképzése, ami erősíti a matrózkés teóriát.

http://keptarhely.eu/images/2023/09/26/v02/20230926v02xfpytz.jpeg

A penge elemzése kimutatta a Cromova-i származást. Sumbava fegyenctelepéről szökve ugyanis
először a bennszülött késmesterek híres, Cromova-szigeti** manufaktúráiba igyekeztek a (már)
szabadmatrózok, a megfelelő műszer beszerzésére. Ez bizonyíték arra is, hogy Don Fülig di St.
James korábban, trónmentes korában rövid, felejtendő látogatást tett Sumbaván.

http://keptarhely.eu/images/2023/09/26/v02/20230926v02xgsxmg.jpeg

A késmesterek tudását dicséri, hogy bár a célszerszám alapvetően jobbkezes, de ha átvesszük a bal kezünkbe, automatikusan átkapcsol balkezes üzemmódba.
A penge 3 mm vastag, 24 mm széles, 94 mm hosszú. A kés teljes hossza195 mm.



* Később mértékegységet neveztek el róla. Egy kés, a páciensbe való beletörése mértékét.
Az 1 Fj (1 Füligjimmy) amikor az egész kés bennemarad a páciensben. Egy kerámiakés általában 0,2 Fj-s, egy kókuszkés 0,5 Fj-s, egy bambuszkés kb. 0,99 Fj-s. (A Svájci Kutatóintézet és a brit tudósok által korábban Lumbágóföldön végzett, általános kések vizsgálatának certifikázása szerint.)
**   Chromos, Molybdeya és Vanadindr. Ezeket az isteneket imádták azok a világvándor vikingek, akik a szigeten kikötve elnevezték azt Cromovának. És az azóta is, a velük utazó dvergár utódai készítik a legjobb késeket.