hello40 Creative Commons License 2023.10.03 0 0 33304

Újra aktuálissá válik a téma:

 

https://rtl.hu/belfold/2023/10/02/covid-19-koronavirus-vakcina-vedooltas-jarvanystrategia

 

„Nem szégyen a maszkot hordani, mint az ázsiaiak” – nyakunkon a járvány, kik és hogyan oltassák be magukat?"

 

Jön az őszi-téli járványszezon, és visszatér vele a koronavírus is. A szakértők szerint minimum a veszélyeztetett csoportoknak érdemes lenne védőoltást kapniuk, de úgy tűnik, hogy az állam elengedte ezt a dolgot, nincs friss járványstratégia, nem tudni frissített oltóanyagról, a háziorvosoknak fogalmuk sincs, mi lenne a protokoll. Aki a régi módszerekkel próbál vakcinához jutni, nehézségekbe ütközhet.

 

Az Európai Unió is készül a közelgő őszi-téli járványra. Az Európai Bizottság szeptember elején engedélyezte az Európai Unióban a BioNTech és a Pfizer gyógyszergyár által kifejlesztett módosított oltóanyagot, majd szeptember közepére az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta, az Európai Bizottság pedig engedélyezte a Moderna által kifejlesztett Spikevax XBB.1.5 nevű, koronavírus elleni módosított oltóanyagának alkalmazását is.

 

járvány idején megismert tájékoztató csatornákon, a 1812-es ingyen hívható telefonszámon, a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu oldalakon, a Magyar Kormány koronavírus-tájékoztató Facebook-oldalán nincs friss információ.

A koronavirus.gov.hu-t lekapcsolták január elsején, a cím a kormany.hu-ra mutat. Az oldal utolsó, 2022. december 28-i hírét szerencsére meg lehet találni Facebookon, a koronavírus-tájékoztató oldalon, ami a szokott módon az előző hét összesített adatait közli a koronavírusban elhunytak, a gyógyultak, a megbetegedettek és az oltottak számáról.

 

Az EESZT oldalát kipróbálva úgy tűnik, hogy jelenleg a három oltással rendelkező, egészséges állampolgárok minden további nélkül találnak közeli időpontot Budapesten egy újabb emlékeztető vakcinára. Azok viszont, akik az összes lehetséges oltást megkapták – például két Astrát és három Pfizert – az alábbi elutasító üzenettel találkoznak. Még akkor is, ha idős krónikus betegek, így a veszélyeztetett csoportba tartoznak.

 

Az aktuális vírushelyzetről Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese:

 

„A világban mindenhol, így hazánkban is emelkednek az esetszámok. Új, az omikronhoz közel álló alvariánsok érkeznek, amelyek nagy ütemű terjedéssel végigsöpörnek a lakosságon, sok fertőzöttet hagyva maguk után. Erre számítani kell” – tette hozzá a pécsi virológusprofesszor, aki szerint az új alvariánsok, így az Eris vagy a Priola által okozott náthás, influenzaszerű tünetek az omikronéhoz hasonlóan enyhék: felső légúti panaszokat, torok- és fejfájást, orrfolyást tapasztalhatnak a fertőzöttek.

 

Amíg ez így marad, addig nagy eséllyel a kórházi esetszámok, a súlyos lefolyású fertőzések és ezzel párhuzamosan a halálesetek számának növekedése nem várható.

 

Ami viszont várható az őszi-téli időszakban, az az, hogy a többi szezonális betegséggel párhuzamosan a covidfertőzések száma is emelkedik majd. „De nem olyan fertőzési hullámokról kell beszélni, mint a világjárvány idején. Tudomásul kell venni, hogy ez a vírus beépült a felső légúti megbetegedéseket okozó vírusok sorába”

 

„Addig nincs is probléma, amíg egy olyan variáns nem érkezik, aminek a terjedési képessége és sebessége az omikronéval megegyezik, viszont ismét képes lesz nagy arányban fertőzni a tüdőt, és olyan súlyos megbetegedést, tüdőgyulladást okozni, mint az eredeti vuhani variáns. Ha a kettő – a magas fertőző potenciál és a veszélyesség – kombinálódik, az rossz szcenárió, de jelenleg ilyenről nem tudunk.”

 

A koronavírus továbbra is egy új, sokat változó vírus, amit nem szabad félvállról venni. A betegség hosszú távú hatásairól, a long covidról még mindig nagyon keveset tudunk, és azt sem szabad elfelejteni, hogy bármikor megjelenhet egy a mostaniaknál jóval veszélyesebb variáns” – tette hozzá. Hasonlóan vélekedett nemrég Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is.