_Pithecus Creative Commons License 2023.10.09 -15 0 55734

Új hét, új kés...

 

Egy (most már) külhoni ásatásról, az őshazából került a PTA Késmúzeumba egy igazi unikum.
Az eszköz korát valahová a vörösrézkor és a sárgarézkor átmenetének idejére tehetjük, egyesek szerint Atlantisz pusztulásának idejére. A feltalálási helye közelében, Turánban valódi turáni kerámiákat is találtak. Így a kés bemutatása autentikusan egy korabeli köcsöggel együtt történik a Késmúzeumban. Az ősi magyar találékonyságot bizonyítja az egyszerű bugylibicska és/vagy békanyúzó konstrukció. Csak míg később itt a fabőségben átálltunk a fanyélre, addig ott a fasivár sztyeppén mindent fémből kellett készíteni.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/30/v01/20220630v01xhs93z.jpeg
 
A csúszásmentesített vörösréz markolat kiváló, edzett sárgaréz* pengét rejt, ami egykezes nyitású és automatikusan rögzíti a jól elhelyezett hüvelykujj. A modern kívánalmaknak már többezer éve is megfelelve mind jobbkezes, mind balkezes használónak is kényelmes. A biztonság kedvéért a jobbkézben tartott késnél a J betű, a balkézben tartottnál a B betű látszik.
Természetesen a szellemi frissesség fenntartása érdekében minden használat után számoljuk meg az ujjainkat. Csak a 2x5=10 az elfogadható szám, kivéve az asztalosokat és ET-t.
 
http://keptarhely.eu/images/2021/11/22/v00/20211122v00xls6af.jpeg

A konstrukció bizonyítja a történelmi tényt, hogy a pálfordulás után Pál vezér törzsének egy része tovább ment a Turáni alföldről egyenesen a Nippon-szigetekre és ezek szerint magával vitte a bicsak terveit. Ott lett belőle higonokami** néven egy egyszerű gyerekkés. Ezt japáni levelező tagunk, prof. Kukira Koki san kétismeretlenes grammatemetikai egyenletekkel igazolta.
A többi pali lefordult dél felé, de ez már egy másik történet.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/30/v01/20220630v01xoss7g.jpeg

A szokásos nyúzóteszteket simán abszolválta a vágóeszköz, libazsír, vaj, űrdisznó hővédő pajzs***, sőt a félelmetesen kőkeményre hőkezelt tikmony sem volt ellenfél.

http://keptarhely.eu/images/2022/06/30/v01/20220630v01xwrep2.jpeg
 
A penge hossza 73 mm, vastagsága 2 mm, a nyél 96 mm, a bicsak bezárt állapotban 114 mm.

 



* Rudolf Steiner mindentkutató szuperész szerint az atlantisziak nem vesztek oda, hanem
szétszóródtak a Földön, közülük valók az ős-turániak is. Így jogosan feltételezhető, hogy a penge anyaga orochalcum. Az RFA analízis szerint - kontrollanyag hiányában - ez csak feltételezhető.
** Egyes todományos ökörkörök szerint az eredete egy gúnynév, a "híg onogur kamu". Azaz a hígagyú onogurok csak kamuztak amikor kelet felé mutogatva "Ni! Hon!" kiáltással előreküldték őket hont foglalni, de ők maradtak a fősodorban Álmossal és azóta is áztatják a szattyánt a jó melegvizes Kárpát-medencében.

*** Az üres hűtőszekrényből elővett szalonna.