hello40 Creative Commons License 2023.10.16 0 0 33317

Egy megdöbbentő történet  :-((

 

https://nlc.hu/eletmod/20231013/godorbe-loktek-egy-latasserultet-es-kutyajat-aztan-otthagytak-oket/?utm_source=related&utm_medium=nlc.hu&utm_campaign=widget-2053704

 

Gödörbe löktek egy látássérültet és kutyáját, aztán otthagyták őket

 

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola a vakok és gyengénlátók napja alkalmából tett közzé egy történtet arról, mennyire nem mindegy, hogyan segítünk egy vezetőkutyával közlekedő gyengénlátó személynek. Prepszl Tamás és vakvezető kutyája, Pixel még szeptemberben estek bele egy gödörbe. A dologban közre játszott egy ismeretlen ember szakszerűtlen segédkezése és egy gödör is.

 

„Miután átkeltünk a zebrán a kereszteződésben, odaugrott egy ember és ahelyett, hogy megkérdezte volna, segíthet-e,megfogta a kutya vakvezető hámját és megrántotta, ami tilos, hiszen egy látássérült ember ezen keresztül követi a kutya mozgását. Ettől Pixel megijedt és hirtelen meg akart fordulni, ezzel megrántott engem. Emiatt a nehéz hátizsákommal és a kutyámmal együtt mind a ketten egy gödörben kötöttünk ki.

Ez nem volt se leszalagozva, se elzárva, pedig azt érzékelni tudtam volna, mert ha ahhoz hozzáérek, akkor jobban vigyázok, de így nem tudtam, hogy ott gödör van” – mesélte Tamás.

 

Tamás a hátizsákjára esett rá a hátával, ezért csupán a térde sérült meg.

 

Jobban fájlalta ennél, hogy a baleset okozója egy szó nélkül lelépett.

 

„Tamásék esetében úgy lehetett volna helyesen segíteni, hogy megérintjük a vállát, köszönünk neki, és elmondjuk, hogy szeretnénk szólni, mert épp egy útépítés miatt megváltozott a közlekedés, szüksége van-e bármilyen segítségre. Ha azt mondja, hogy igen, elfogadja a segítséget, érdemes megkérdezni, hogyan tudunk segíteni. 

Tamás megrángatása és cserbenhagyása szégyenletes történet, szerencsére ritkán fordul elő ilyen eset, viszont mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is nagy az ismerethiány, több tájékoztatást kell adnunk a látó embereknek ” – mondta Vida Zoltán, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola látássérült tapasztalati szakértője.