sr1 Creative Commons License 2023.10.29 0 0 103048

Falazatot injektálni üvegvízzel lehet (nátrium-szilikát), gravitációsan, nem ma találták ezt ki, vagy 150 éve ismert technológia, most van egy körítése is (két zsákos anyag). Ugyanezt a szilikátot lehet használni pl. a talaj tömörítésére és a talajvíz részleges megállítására, csak azt nyomás alatt, agyag örélemény (betonit) és cement is keverve a tartályba. 

Betont ezzel nem lehet, csak ha naaagyon porózus. A betonnál repedéseket lehet injektálni, de az vagy nagyon gyorsan kötő cementekkel, vagy epoxi gyantákkal, de víznyomás ellen. Semmiképpen nem vizszigetelésre. 

Nem hallottam arról, hogy a nátrium-szikilátokos injektásás degredálodjon, ha be van tartva a 150g/10cm falazatvastagság injektásási mennyiség folyó méterenént és le van szigetelve a furat. Lehet, hogy 30-40 év alatt degradálódik (felbomlik kémiailag), de az már nem a mi sarunk. 

Nekem az a tapasztalatom, hogy az injektálás jól múködik (kb. 75%-os a valószinüséggel) a vegyes kő-tömör-tégla falazat esetében és 90%-ban a tömör-tégla esetében. Egyszer 2 méteres várfalat is beinjektáltunk, két oldaról és két év alatt teljesen kiszáraradt. Üreges téglánál nem működik.

Az injektásás a talajnedvesség felszívódásának megállítását oldja meg, egy teljes magasságában beázott falszerkezet kiszárítását nem. 

Ilyen esetben annyi idő alatt fog kiszáradni a fal, amennyit ázott, ha közbe nem fagyott meg teljesen. Akkor kuka a ház.  

      

 

   

 

Előzmény: gsmotoros (103044)