Prokopiosz Creative Commons License 2023.11.03 -1 0 954

Egy magyar nyelvű publikáció jelent meg, amely itt található:

 

https://akjournals.com/view/journals/0208/147/1/article-p33.xml

 

"5.3 Összefoglalás

Eredményeink alapján a magyarokhoz köthető csoportok, illetve a nyugat-szibériai korai obi-ugorok ősei között alig akadt genetikai kapcsolat annak ellenére, hogy a két csoport a nyelvészeti modell és időrend alapján becsült elválást követően még 1300–2000 évig egymás közvetlen szomszédságában élt."

 

Vagyis a honfoglalóknak, szinte egész Eurázsiával genetikai kapcsolatai voltak, kivéve - az un.  "nyelvrokonaikkal" - az obi-ugorokkal... NEM...!!!

 

A tanulmány szerint tehát, miután a honfoglalóknak, nem voltak genetikai kapcsolatai a obi-ugorok elődeivel, vagyis nem alkothatak egy nyelvi közösséget, így a magyar és az obi-ugor nyelvek - a hagyományos nyelvrokonítási paradigma értelmében - nem lehetnek nyelvrokonok.

Miután a tanulmány egyértelműen kimomondja, hogy az eredmények elemzése, NEM - támogatja azokat a nyelvészeti elképzeléseket, hogy a magyarok és az obi-ugorok, elődei valaha, egy genetikai, kultúrális, és nyelvi közösséget alkottak volna.

Ha azonban elfogadjuk, hogy a magyar és az obi-ugor nyelvek "nyelvrokonok"... akkor további kutatásokat kell folytati, annak érdekében, hogy akkor végtére is hogyan is értelmezhető a "nyelvrokonság"... mert a hagyományos értelmezés, az egy közös nyelvből való eredeztetés, most egyértelműen megbukott.