altercator Creative Commons License 2023.11.04 -1 0 955

Angela Marcantonio (1951–2018)

https://uniroma1.academia.edu/AngelaMarcantonio

Az uráli nyelvcsalád

(200. oldal)

 

4.6.1. A rekonstrukciók helyzete

………

Az ős-uráli csomópont

A közhiedelem ellenére az ős-uráli csomópontot nem a valósnak vélt alkotórészeiből rekonstruálták. A szokásosan ős-uráliként emlegetett csomópontot valójában csak az ős-permi-finn és az ős-szamojéd rendszeres összehasonlítására alapozzák, és kimarad belőle a kulcsfontosságú ugor csomópont.

……..

Az ős-ugor csomópont

Általában azt hiszik, hogy az ős-ugor csomópont létezését történelmileg a 19. század végén állapították meg. De nem ez a valóság. Az ugor csomópont létezésébe vetett hit egyedül a hasonló nevek (Jugria és hungarus) véletlen egybeesésén alapult….

Az ős-ugor csomópont a helyreállítás minden szokásos kísérletének ellenállt a magyar és az obi-ugor nyelv közötti óriási különbségnek köszönhetően.

………

A teljes uráli családfa rekonstrukciója

1988-ban Sammallahti módszeres kísérletet tett az ős-finnugor és az ős-ugor csomópont helyreállítására.

………

Az egész rekonstrukció nem közvetlenül elsődleges nyelvészeti adatokat hasonlít össze. Helyette általában rekonstrukciók között történik az összehasonlítás, és ezért ezek nem ellenőrizhetők a tényleges adatokkal szemben. A módszer ebben az értelemben „még a téves szintet sem” éri el.

----------------

Marcantonio a római La Sapienza Egyetemen történeti és uráli nyelvészetet tanított.

Egy „hibája” volt: nem tartozott a hazai finnugristák közé….

-----------------------------

Némäti Kálmán

Nagy-Magyarország ismeretlen történelmi okmánya, 1911

https://mek.oszk.hu/07200/07222/07222.pdf

Nesztor krónikája 1. §-ében Jugra az uráli Permnek szomszédja, lévén Jugra az ő felfogása szerint (1. § és LXXXI. §) nem tartománynév, egyszersmind egyesszámú nominativusban háromszor fordul elő népnév jelentéssel, egyszer pedig accusativusban így: „Jugru", de ennek nominativusa szintén Jugra; holott az Ugri népnévnek egyes nominativusa Ugor, nem Ugra.

 

Előzmény: Prokopiosz (954)