LvT Creative Commons License 2023.11.05 0 1 956

>> holott az Ugri népnévnek egyes nominativusa Ugor, nem Ugra. <<

 

Ez így az óorosz nyelv nem ismeretére utal. A Nesztor-krónika legkorábbi, Lavrentyij-kódexbeli szövegváltozata szerint: „В Афетовѣ же части сѣдять Русь, Чюдь и вси языци: Меря, Мурома, Весь, Моръдва, 3аволочьская Чюдь, Пермь, Печера, Ямь, Угра, Литва, 3имѣгола, Корсь, Лѣтьгола, Любь. Ляхъве же, и Пруси, Чюдь пресѣдять к морю Баряжьскому”.

 

Látható, hogy a népek felsorolásának mindegyik eleme egyes számú nőnemű forma, a Русь (Rusz) is. Ezek kollektívumok, olyan formailag egyes számú főnevek, amelyek egyedek csoportját jelölik. Ez utóbbi konkrétan látszik is, amikor a többes számú Ляхъве (lachok = lengyelek), Пруси (poroszok) mellett a Чюдь (csúd nép) egyes számban áll.

 

Az Угри [Ugri] egyes számú óorosz formája nem *Ugor, hanem Угринъ [Ugrin]. Ugyanígy a Моръдва [Mordva] nép- és területnévhez tartozó egyes számú alak Моръдвинъ [Mordvin], a Русь [Rusz]-hoz tartozó pedig a Русинъ [Ruszin].

 

A többes számú hímnemű Угри [Ugri] (ugorok) és az egyes számú nőnemű Угра [Ugra] (ugor nép) szinonimák, a különbség köztük az, hogy az utóbbi egyes számú alak az ide tartozókat mint egységes csoportot, azaz népet, területet írja le, az előbbi pedig a különálló egyedek összességeként fejezi ki ugyanezt.

Előzmény: altercator (955)