epitkezunk Creative Commons License 2023.11.13 0 0 31688

Sziasztok,

 

Van egy kutam, ami 20 évig jól működött, aztán kicsit megvariáltuk (így utólag már tudom, hogy hiba volt) és mostmár az eredeti verziót visszaállítva sem működik megfelelően.

Helyileg az Alföldön vagyunk, 50 méteres kút, 40-es csővel.

A problémám most az, hogy ha nincs használva 2-3 napig a kút, akkor elejti a vizet és nem kevés tököléssel tudom csak újra felkapatni vele.

A történet ott kezdődött, hogy minden rendben működött, de a szivattyút a kútaknából egy zárt pincébe helyeztem át. Alapvetően ezzel még nem volt gond, mivel így csak vízszintesen növeltem meg a szívó ágat 8 méterrel, utána látszólag minden ugyanúgy működött. Viszont a kútakna így kicsit el lett hanyagolva, mondván nincs már ott a szivattyú és az áram, csak egy szívócső, aminek az lett az eredménye, hogy elég sok szemét bele tudott menni és az esővíz, talajvíz is vissza tudott folyni a felülről nyitott 40-es csőbe. Ezen a ponton még továbbra is működött a kút, de büdös, gázos volt a víz és a vízhozammal sem voltam itt már elégedett, úgyhogy a gépészem javaslatára megkompresszoroztuk az egészet és a 40-es csőre egy 32-es KPE lett rakva és zárt rendszerben mentünk tovább, a korábbi szívócsős verziót leváltva.

Ezen a ponton azt hittem, hogy célban vagyunk, mivel a kompresszorozás miatt tiszta lett a víz és mennyivel jobb a zárt rendszer, direktben szívni a kutat, mint a korábbi szívőcső lábszeleppel, részben nyitva.

Viszont elkezdődött az eddig nem létező új probléma, hogy ha nincs használva, 2-3 nap után elejti a vizet. Futottunk egy-két kört, felesleges lábszerepcsere, felesleges szűrőcsere, kötések újra megcsinálva, hidrofor tartálynyomás ellenőrzés, önmagában minden rendben volt, de a rendszer együtt nem működött. 

A feltételezett diagnózis az lett, hogy nagyon gázos a kút és a zárt rendszer miatt nem tud a levegő hová menni, mondjuk egy Pedrollo szivattyú van, ami elméletileg légtelenítene is, de valami mégsem volt kerek.

Végül arra döntöttem, hogy állítsuk vissza az eredeti verziót és legyen ugyanúgy szívócső, kvázi nyitott kúttal, 10m-es 25-ös KPE, alul lábszeleppel, mivel ez a verzió 20 évig működött, csakhogy ezután jött a feketeleves, mert visszaállítva szinte az eredeti állapotot ugyanúgy elejti a kút a vizet pár nap után.

 

Van valakinek ötlete?