norbinator Creative Commons License 2023.11.28 0 0 888

Sziasztok!

1,5 TSI DPCA motorkódos Touranom van, 3 éves. 

Évente cseréltetek benne long life gyári olajat (illetve nem tudom gyári-e, mert a márkaszerviz nem ír konkrét olajmárkát a munkalapra, de gondolom VW OEM olajat használnak). Ez kb 11-12 ezer km futást jelent olajcserék között. Úgy gondoltam, hogy mivel a kocsi 30 ezrenként kérné a cserét, ezzel elég jó vagyok. De most nemrég beszéltem egy szerelővel, aki rámijesztett, hogy legalább 8 ezer km-ként kellene cserélni. Nekem az elég durvának tűnik. Mikor legutóbb cseréltem, akkor a márkaszerviz mintha kérdezte volna, hogy long life-os vagy rövidebb csereperiódusú olajat szeretnék-e, ezek szerint kétféle olajjal is lehetne tölteni? Azért érdekes, mert amúgy mintha csak az 508.00-ás olaj lenne jó hozzá, az meg elvileg a long life-os. Mindenesetre a munkalapon long life olaj van és 30 ezer km-ként írja a kocsi a cserét.

Szóval a lényeg: szerintetek az éves, 11-12 km-es olajcsere elegendő, ha hosszú távon tervezek az autóval, vagy érdemes ennél is sűrűbbre venni?

Elég arany áron cserélik a márkaszervizben az olajat.

Illetve van még egy érdekes hibajelénségem:

Jellemzően indításnál egy ideig fura "nyiszatoló" hang jön a motortérből. Ha kinyomom a kuplungot akkor eltűnik. Felengedem újra előjön, aztán egyszer csak eltűnik. Amíg a kuplungot nyomom addig sose jön elő. De néha meleg motornál is megjelenik, pl piros lámpánál állva, nem igazán tudom mihez kötni, de leginkább hidegindításkor jellemző, de akkor se mindig. Ma pl direkt fel akartam venni, hogy betűzzem ide a hangfájlt, de persze nem jött elő.

A szervizben azt állították ők nem tapasztalták. Kétszer is voltam ezzel a hibával, de szerintem nem vettek komolyan :) Semmi hibát nem riportol magáról az autó. Esetleg valaki találkozott hasonlóval?

Olvastam itt lejjebb, ezt a turbó csörgős hangot, de ez egyáltalán nem csörgős hang, inkább mintha valami szíjat huzogatnának valamin.

Majd még megpróbálom elkapni, és rögzíteni a hangot, mert a vezető ülésből is simán hallatszik, de nem túl hangos.

Ha esetleg erre lenne valakinek ötlete megköszönném, hogy valami konkrétabb dologgal tudjak menni a szervizbe. Amúgy talán nem újkorától van ez a dolog. Ha jól emlékszem kb 1 évesen jött előszőr elő, azóta viszont időről-időre tapasztalom, és mintha sűrűsödne a gyakorisága.