Törölt nick Creative Commons License 2023.12.11 0 3 58422

A megfigyelésekkel kevésbé szokott baj lenni, mint a következtetésekkel. Persze, észleltél egy jelenséget, ezt nem vitatjuk, de a legvalószínűbb nem az, hogy azon a hegyen lakik a szörnyű nevetésű Nagy Térerő. Egyáltalán, milyen frekvenciákon? Mert ha a venni kívánt frekvencián és környékén lehet megfigyelni, az teljesen más helyzet, mint amikor a rádió érzékenysége látható ok nélkül lecsökken. Mivel az említett helyeken szerintem pláne rendszeresen ellenőrzött, hogy mi megy ki az éterbe, aminek elég szigorú szabályai vannak, inkább az a helyes következtetés, hogy az adott rádiók tulajdonságaival van gond. Akár hároméval is, ha valamilyen műszaki szempontból hasonlítanak - ismeretek híján ezt nem tudod megbecsülni.

 

A rádióknak szokott lenni néhány rögzített paramétere, amiket kötelező betartani, és van rengeteg olyan, amiket nem adnak meg a gyártók. Vagy mert nem követelmény, vagy nem érdekli őket a nehezebben ellenőrizhető szabályok áthágása. És bőven vannak kevésbé szabályozott, afféle szürke zónás tulajdonságok is, akár azért, mert képtelenség, nem gazdaságos mindent specifikálni. Ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezek nem fontosak a napi használat során, csupán nem minden körülmények közt jönnek elő a gyengeségek. Itt játszik szerepet a kultúra meg az anyagiak, hogy mit várhatsz el egy hagyományos rádióamatőr gyártótól és mit az olcsókínaiaktól. Nem véletlen az árkülönbség. Aki kicsit ért hozzá, az az alkalmazott technológiából, mármint a rádió felépítéséből is messzire menő következtetéseket tud levonni, hogy hogyan fog viselkedni különböző helyzetekben, környezetekben, mennyire lesz kiszámítható a működése amellett, hogy bármiféle rádiónál is képtelenség az összes lehetséges jel pontos hatását előre megmondani egy vett jelre.

 

Mi lehet egy rádióval a baj? Ebben az esetben az, hogy a felépítése, minősége miatt más frekvenciájú, akár szép, tiszta, de erős jelek jelenlétében az elvárhatónál rosszabbul viselkedik, magyarul fokozottan zavarérzékeny, és akkor finoman fogalmaztam. Jelen esetben pontosan ez az olcsóság ára. Csak össze ne zavarjon a "zavar" szó, pl. a kommunikációelméletben is minden zaj, ami nem maga a hasznos jel, információ... Minden rádió produkál ilyen problémákat, csak nem mindegy, hogy mekkora mértékben. Ez egy szép területe a fizikának; az is előfordul, hogy egy profi készülék nem működik jól, mert három egyszerre adó átjátszó frekvenciájából egy olyan negyedik keveredik ki, amikor éppen egyszerre adnak, ami hatással van egy teljesen más adás vételére. :--) De ha egy nagyobb antennára dugnád a készülékeidet (amelyiket egyáltalán lehet és szabad) városi környezetben, jó eséllyel arra sem lennének alkalmasak, a térben és frekvenciában közelebbi adásoktól simán elnémulna vagy zavarokat hallanál belőlük, míg egy jobb készülék úgy működne, hogy egyáltalán semmilyen problémát sem észlelnél. Az autórádióval különben nagyjából ugyanez a helyzet, csak annak ritkábban kell küzdenie nagyobb zavarjelekkel a vett adások térerejéhez képest (szerintem).

 

Összefoglalva: ebben az esetben nem kell meglepődni és más eszközöket hibáztatni, óriási valószínűséggel nem a hellyel van baj (azért meghibásodások mindig lehetnek), csak elértél egy tanulási folyamat egy állomására. :--)

Előzmény: TDIFAN (58414)