merigazoi Creative Commons License 2023.12.11 0 0 45

egy vacsorán a hun főurak beszélgetnek. egyik felveti azt hogy a kendéje, akit náluk tordának neveznek, elmondta neki egy álmát, hogy a hunok elfoglalják rómát és minden hun tógába jár, római ételt esznek (akkor az egyik a kaukázusból bedobja, hogy a perzsa ételhez képest az inyencség, mer azok megesznek minden csőröst meg gyikot) meg a hunok rómában cirkuszi játékokat néznek (amire szintén bedobja egy másik a pusztáról, h az unalom, sehol nincs az a pusztai lovasversenyekhez, itt a beszélgetés kanyart vesz és mindegyik elkezdi emlegetni hány süánt nyert meg, meg a ezer mérföldes lovak, mire félbeszakitja a közép-ázsiai őket hogy hőőő, emondhatom végig? és akkor folytatja, h az arénában megölnek egy nőt a gyerekével... és a torda azt mondta, belenézett a nő szemébe az álmában, megkérdezte tőle van e valami kivánsága. a nő azt mondta: szeressed ellenségeidet. hosszu hallgatás után úgy döntenek a hunok, hogy elfoglalják rómát. azt mondják lerombolják porig.

 

buda megszólal. megkérdezi zénót, mit értett ezen a nő, hogy szeresd az ellenségeidet. a közép-ázsiai főúr azt mondja zénónak, odaadja neki szibériát, zénó már el is képzeli Zénó lesz, övé egész szibéria. pompában ül a főúri székében. tetszik neki az ötlet.

 

zénó szibériában szembesül azzal, hogy megtámadték őket a jürücsik, vissza kell csapni. összejön az egész had, zénó ideges, rágja a körmeit, most mi lesz, készülnek a tömények érkeznek, végigtekint a hadán, a szárnyak, a zászlók, a meredő dárdák, ezrek lovakon, szólnak a kürtök, szállnak a sólymok... zénó be van szarva. és akkor egy álmot lát.

 

a hunok győznek a jürücsiken, zénó a főurakkal ünnepel, és akkor felébred. újra ott van a főúri sátorban.

 

zénó válaszol: azért szeresd az ellenségeidet, mert a harag elhomályosítja az elmét. buda elmosolyodik. zénó folytatja: aki haraggal harcol, azt könnyen elragadja a hév.

 

a közép-ázsiai azt mondja: tied szibéria, zénó. zénó azt mondja: először róma, aztán szibéria. a hunok koccintanak, erre isznak.

Előzmény: merigazoi (29)