Porcos Orca Creative Commons License 2023.12.13 0 0 4342

Sokat írtál, amit nagyon-nagyon köszönök, nagy részéhez nem tudok hozzászólni, pár megjegyzésem a végén kérdésekkel:

 

Sokféle pákát kipróbáltam. (legalább 10 fajta)

Én csak kétfélével dolgoztam, egy hagyományos kézi készítésűvel, talán minifor volt eredetileg, szemétből guberálással jött, kb. 1cm átmérőjű fém rúd, a vége ferdén levágva, így lehetett az élét használni elektronika forrasztáshoz, a lapos részt pedig drótokhoz, főleg a csavart szálúak befuttatásához volt nagyon jó, pláne, hogy gyantázni is kellett erősen.

(Ha jól tudom, ma már a gyanta az ón közepébe be van építve)

Házilag tekercselt kis trafóról üzemelt, amit egy kb. A3 méretű farostlemezre szereltem, azon lehetett tartani a pákát is és puhafa darabon és volt hely műanyag tégelyben lévő gyantának és az ónnak is - amit a tanáraim állandóan cin-nek neveztek.

 

A másik páka a középiskolában használt cseh vagy lengyel kézipáka (magyar nevén pillanatpáka) volt, a fém hegye gyorsan tönkrement, 2,5mm-es merev réydróttal pótoltuk, ami maradék drótokból ingyen volt.

 

Illetve volt Weller is az iskolában, de azt gyorsan megutáltam, mert az ón állandóan vándorolt a hegyen, "menekült" a forrasztás elől.

 

 

Van rengeteg közvetett fűtésű kínai

Mi az, hogy "közvetett fűtés"?

 

Drag soldering-hez pedig egy spoon .... ahogy húzzák, elpattan az ón, különválnak a forrsztások.


Óh, mamma mia, mennyit szenvedtünk IC kiforrasztásánál az ónszippantóval, pláne, hogy 3-4 használat után már tisztítani kellett kézzel, nem jött ki belőle az ón.

Sőt, az általánosan javasolt sodrott szálú rézvezetékek se nagyon váltak be, nagyon vékony rétegben vették csak fel az ónt, utána használhatatlanokká váltak.

Tehát ez pótolja az ónszippantót IC-nél?

 

 

A jó folyasztószer _nagyon_ fontos

 

Az mi?

 

 

A pákatartókról

 

Nálam egyszerű volt, a farostlemezen lévő puhafa szépen megtartotta és nem égette meg a fát

 

 

(lehet hogy vicces, de komoly munkánál halálosan zavaró, ha valami nem tökéletes)

Nálam amatőr munkánál is az.;)

 

 

Átlagos barkács munkához

 

Nagy fába vágtam a fejszémet, de úgy tűnik, nem lesz belőle senki, mert bárkit kérdeztem az ötletemmel, nagy ívben hallgatás volt válasz helyett, így lehet, hogy nem fogok belevágni kellő elektromérnöki tudás híján.

 

 

Folyasztószer, isopropyl alkohol a tisztításhoz, meg nem szálazó papírtörlő hozzá, és ezzel is lehet jó eredményt elérni.

Középiskolában volt egy speciális szivacs, amivel a páka hegyet könnyen tudtuk tisztítani, de azt sehol se látom sehol, lehet, hogy elavult?

 

 

A gyakorlat is sokat számít,

 

Maximálisan aláírom.

 

Smd alkatrészek ki-be forrasztása

 

Azzal egyenlőre nem akarok foglalkozni, megelégszem, ha az alap elemeket - kondenzátor, ellenállás, LED, stb. szépen ki és be tudom majd forrasztani, mert lényegesen sűrűbben vannak most, mint amikor én gyakoroltam és más az anyag is.

Az IC-k látszanak számomra a top feladatnak, de egyenlőre nem akarok vele foglalkozni, ha úgyse ismerem őket, nem tudom, mire jók, nyilván az elektronikával egybe építve funkcionálnak, jobb egyben hagyni a panelt.

 

AMI KIMARADT, és én fontosnak tartom:

 

Védőszemüvegbe épített nagyító vagy kb. 30cm rugalmas dróton/műanyagon stabilan álló nagyító?

 

Helyi világítás - különösen árnyékok kiküszöbölése, amiért külön ordítani szoktam anno.

 

Speciális rögzítések, amik nem sértik meg a dolgokat, mint a krokodil csipeszek, de szépen tartják, ugyanakkor könnyen mozgathatóak szükség esetén?

 

Harmadik-negyedik kéz helyettesítő megoldások? (merthogy egyikben a páka, másikban az ón, miközben van a beforrasztadó elem meg az elektronika vagy másik elem, amihez hozzá kell forrasztani, illetve kiforrasztáskor kell egy speciális finom fogó és ónszippantó?

 

 

Előzmény: mmormota (4339)