_Pithecus Creative Commons License 2023.12.13 -16 1 55760

 

Látom bármekkora a szünet, azért időnként felbukkan egy köpködő, de tanult olvtárs, noha évek óta egy értelmes hozzászólása sincs...
https://1.kerulet.ittlakunk.hu/files/ittlakunk/styles/img-style-457/public/upload/article/5/frimintezet.jpg
... és már többször örökre elköszönt...  :-P
Node inkább késeljünk, a szerencsétlent hagyjuk az orvosi kísérletek alanyának.

A PTA Késmúzeum FIKA (Filmes Kések Alosztálya) megszerezte a híres Rambó filmek egyik kését.
Nem a nagy behemótot, amivel meg lehet szerezni az ennivalót (is), hanem egy diszkrét kis
uzsonnakést, aminek segítségével azt el is lehet fogyasztani. A nagyból többezer "valóban valódi" kering a világban, de kicsi csak egy van!


Az eredeti forgatókönyvben a főhős kis evőkésével eszi a nagykésre felbökve megsütött
mérgeskígyót, de aztán a próbafelvételek után ezt a részt kihúzták, mert hogy néz már ki a Nagy Hős egy pilicka késsel. A helyi kellékes-alsegédrendező, don Pondró de Alvajáró még kardoskodott, hogy legalább fogpiszkálónak hagyják a filmben de leszúrták. Kidobták. Mármint a kést. A beszerzés után, a FIKA kérésére szenyor de Alvajáró levélben igazolta a kés autenticitását, de sajnos a levél útközben elveszett.

http://keptarhely.eu/images/2021/12/19/v01/20211219v01xt8cz.jpeg  

Az eszközön látszik hogy megviselte a mexikói "vietnám" dzsungele. Tulajdonképpen megtalálása is csodaszámba ment. Holybudi filmraktárban söprögető takarítónő, Donna Tonna megtalálta a kidobott próbafelvétel darabkáját és üzent az unokatesójának Lopez Chaleznek Mexikóba, hogy keresse meg a kést, mert az pénz.
A felvételen felismerhető volt a Nagy Dolgok azték istenének, Gugolkakánnak kis piramisa, így Lopez onnan kezdte a keresést. Alaposan körbejárta a kérdést, és már majdnem az isten lakhelye következett volna a turkálásban, amikor felcsillant egy kupac rozsda alatt a kés. Legalábbis így mesélte.

http://keptarhely.eu/images/2021/12/19/v01/20211219v01xib64g.jpeg  

A penge anyaga szénacél, korabeli hidegbarnítóval kezelve, a markolat forró méhviasszal átitatott bőrkorongok halmaza. Pengehossz 80 mm, pengevastagság 1,5 mm, markolathossz 55 mm, így megfelelő tokkal a szalonnázó sápatagoknak, akár EDC-ként is viselhető az eszköz.
A restaurálást a Pithec Művek szakértői végezték, a Művek összes helyiségében.