mmormota Creative Commons License 2023.12.13 0 0 4344

Mi az, hogy "közvetett fűtés"?

 

A pákahegy és a fűtőbetét két külön alkatrész, pl. a hegy üreges, és belemegy a kerámia fűtőbetét. Így van egy kis légrés, a hőátadás nem olyan jó, mit a direkt fűtésnél. Utőbbinál egybe van építve a hegy, a fűtése, és a hőérzékelő.

 

(drag soldering)

Tehát ez pótolja az ónszippantót IC-nél?

 

Nem, ez teljesen más, egy fajta beforrasztási módszer. Sűrű lábú smd IC-k (pl. 0.5mm raszter) esetén lehet úgy forrsztani, hogy nem egyenként melegítik a lábakat (mivel közel is vannak, sok is van), hanem egy nagyobb hegyet egy végighúznak lassan a lábsor mentén. Egyszerre 3-4 láb is a hegy alatt van egy nagy óncseppben, de ahogy a hegyet tovább húzzák, a felületi feszültség összerántja az ónt, és szépen külön-külön elválnak a lábak.

https://www.youtube.com/watch?v=wUyetZ5RtPs

 

A jó folyasztószer _nagyon_ fontos

Az mi?

 

Arra való, mint a gyanta, csak kicsit más állagú. Sűrű folyadék, segít, hogy az ón jól tapadjon a fémhez, és ne folyjon össze két közeli tappancs a panelen. Letisztítani is sokkal könnyebb, mint a gyantát.

 

Nálam egyszerű volt, a farostlemezen lévő puhafa szépen megtartotta és nem égette meg a fát

 

Annak csak az volt a feladata, hogy tartsa a pákát, ne égesse meg az asztalt. A mai tartók segítenek a hegy tisztításában is, van rajtuk egy nedves szivacs, megy fém forgács egy tartóban. Ahhoz, hogy tisztítás közben ne csúszkáljon el az asztalon a tartó (ahogy húzgálod a pákát pl. a szivacson), nehéz, stabil tartó kell.

 

Védőszemüvegbe épített nagyító vagy kb. 30cm rugalmas dróton/műanyagon stabilan álló nagyító?

 

Ízlés kérdése. Én speciális szemüveget, vagy kamerás mikroszkópot használok monitorral. Utóbbi némi gyakorlást igényel, eleinte szokatlan a koordináció.

 

Harmadik-negyedik kéz helyettesítő megoldások?

 

Panel mérettől függ. Én egész kis panelekkel szoktam játszani, ezekhez egy végtelenül egyszerű kis szerkezet nagyon bevált. Nagyobb panelekhez persze ez nem jó.

Van panel satu is, nem szeretem, mert túlságosan megemeli a panelt, jobb az asztal szintjén dolgozni. 

 

 

 

Előzmény: Porcos Orca (4342)