Törölt nick Creative Commons License 2023.12.13 0 2 4346

Ez a fajta nem csipeszes: https://www.amazon.de/-/en/Fixpoint-Mounting-Printed-Circuit-Holding/dp/B000LB4PWM/

 

Egyébként folyasztószerből többféle is létezik: a savas, ami nagyon durva, volt olyan ónom (savas cin), a vizes, ami elég gyenge, a gyantás, ami nagyon elterjedt, sokféle formában létezik, nemcsak az ón közepében, és vannak az atkív folyasztószerek szintén jó durva kémiai anyagokkal.

 

Gyantás folyasztószer pl. puha pasztaként is vásárolható, még IC-ket is jól lehet forrasztani velük - ez alkalmasabb talán a legtöbb feladatra. (Gyanta, resin, kolofónium.) Kiforrasztásnál sem árt használni, és még akadnak trükkök. Gyerekkoromban jó kemény hegedűgyantával és alkohollal próbálkoztam - egészen jó lett, csak alig tudtam kivárni, míg összeépülnek egy tégelyben, rém lassan ment. :--)

 

Nagyon finom munkára folyékony folyasztószert szoktak használni, pl. flux pen-t, ami kvázi egy filctoll egy tartállyal - ebből is létezik gyantás és gyanta nélküli. Leginkább olyat érdemes venni, amit nem kell utána eltávolítani, mert nem okoz hosszabb távon oxidációt, már ha egyáltalán szükség lesz ilyesmire. De még sokféle kivitelben létezik.

 

Sok szaktudás és tapasztalat van ezekben is, hobbicélra nem annyira kritikusak a paramétereik. Túl sokat belélegezni egyikből sem jó.

 

Amúgy a cin ónt jelent, csak németül (Löt Zin).

Előzmény: mmormota (4344)