didyman Creative Commons License 2023.12.14 0 2 4349

Nekem a fő pákám jelenleg is egy Weller TCP-S. Alkalmazásnak megfelelően van hozzá kb 7-8 féle hegyem és IC-s toldalék is. Van mellette egy Quickoo, T12-es egy kazal heggyel, mert az kicsi, hordozható, meg kíváncsi voltam, mit tud, mennyivel kezesebb a TCP-S-nél és van korszerűbb Ersa (i-CON) is ismerősömnél, meg WSP80-as Weller is. Két éve van meg a Quickoo, az Ersát 8 éve használom esetszerűen, gondolkoztam rajta, hogy lépjek tovább, feljebb.

Eredmény: a Wellerhez vettem nagyon akciósan két fűtőbetétet és egy magnastat kapcsolót, meg aztán még egy komplettet a meglévő kettő mellé. Ezzel azt hiszem, eldőlt a dolog. :-) Biztos, hogy vannak sokkal jobbak (az az Ersa bitang jó például, arra szívesen váltanék), csak hát mennyiért, és vajon annyival produktívabb tudnék lenni azokkal? A TCP-S-t régóta használom, elismerem, hogy a megszokás is benne van a dologban, viszont az, hogy tartós, megbízható (a Quickoo-t nem hiszem, hogy sokáig fog működni), SMD-től sokréteges alaplapokig mindenhez jó és szögegyszerű. Vannak hátrányai is (felfűtési idő, "bonyolult" hőfokállítás, T12-höz mérten vastag fejrész), de összességében a ráfordított költség és elért eredmény (biztonságos, jó forrasztás gyorsan, sokféle alkatrészen és felületen) arányában nekem ez aranymetszés. Persze mondom ezt úgy, hogy van mellette kiforrasztó páka, hőlégfúvó meg fűtött munkaasztal is.

Ezzel együtt nem mondom azt, hogy vegyen minden kezdő régi kattogós wellert. Én ajánlom, de legalább annyira tudom ajánlani a Quickoot vagy az Ersát is, előbbit az ára, utóbbit a kényelme miatt. Ugyanakkor a páka nagy mértékben egyéni ügyesség kérdésköre is, kinek mire áll rá a keze, mi kényelmes, mivel tud ügyesen dolgozni. Ki kell próbálni, az a biztos. Azt viszont el tudom mondani, hogy olcsót nem szabad venni. Mikor még több munkahelyes szervizünk volt, használtuk a Somogyi SMA 050 modelljét, tulajdonképpen elvégezte a munkát, pár évente kellett fejet cserélni. Én azt nevezném meg a legalsó kategóriának, amit szabad megvenni hobbi célra, de akármikor vettem kézbe a Wellert utána, azt mindig sokkal jobb volt használni, ugyanakkor a többi szervizesünk sosem panaszkodott a Somogyira sem.

Remélem, tudok segíteni ezzel a pár kósza gondolattal a kérdezőnek is. :)

Előzmény: _nyunyuka (4345)