sr1 Creative Commons License 2023.12.23 0 0 103194

https://uh.ro/minden-amit-tudunk-a-tragediat-okozo-gyilkos-sancrol/

Volt egy hasonló esetem a tavaly tavasszal.

Egy nagyon jól képzett  (sajonos gépész szerelő) mérnök barátom, nekiállt felújítani egy elég nagy épületet, ami egy lejtős talajon állt. Építkezési engedéllyel, szakvéleményezéssel, műszaki tervvel, projekt managementtel. Az épület kiterített felülete legalább 400nm, földszintes, egy hatalmas  magastetővel, cseréppel.

 

A déli homlokzattán 1.8 méteres lábazattal volt építve, kőből, onnan az alap vagy talpa vagy 120cm volt. Legalább 80cm vastag.

Az épületet manzárdolni kellett, a statikus úgy találta (eurocod), hogy alá kell falazni. De az épületen egy repedés nem volt és ilyen mély alapnál szerintem nem kell aláfalazni, mert ha földszint fölötti födém rétegrendjét kibontják teljesen és szerelnek rá egy LEP födémet (koszorúk, kerámia béléstest, vasalt gerendák 18cm, 6 cm felbeton) akkor annyit könnyítenek rajta, hogy megbírja a plusz hasznos terhet. A Szamos 250 méterre, nem a legjobb alapozási talaj van a környéken, de az épület 110 év alatt nem csúszott meg. 

A lényeg az, hogy a statikusnak semmi tapasztalata nem volt a korabeli épületekkel és nem tudta, hogy az alap köböl van. De készítették három ásott gödröt és megnézték, az alaptalp mélységét. 

Ezután odament a statikus és azt mondta a barátomnak, hogy ássa körbe az alapot, 15-20cm -re az alaptalp felett.

Ezt meg is csinálta egy exkavátorral. Jött az egy éjjel egy nagy zápor, a gödörbe összegyűlt a víz kimosta az egyik sarkát az alapnak, megsüllyedt  az alap  kb. 20cm, a fal is kifordult vagy 15 cm (kinyomta a lábazat háta mögött a töltés), de nem dőlt le, az eresz is leereszkedett, de a talpszelemen egyenes maradt, megtartotta a székéllás és a födém gerendái.

A projekt manager szólt, hogy vigyek oda embereket és támasszam ki. A statikus nem jött ki. Beszéltem vele telefonon, de nem értette, hogy a padlószint az épületbe a lábazat felett van és nagy mennyiségű töltés kell legyen, ami kibillentette az egyensúlyából az alapot- erre azt mondat, hogy az lehetetlen, merthogy a bejárati ajtónál,- ami az épület átellenes oldalán volt- csak egy lépcső volt a belső padlószintig. Frissen végzett mérnök volt, egy tervezési irodába dolgozott. Van, aki megérti a statikát még iskolás korába, van aki nem, van aki lát térben vagy nem.  

De a gödör széles volt, tele vízzel, állványt kellett volna építeni, nem mertünk feltenni egy gerendát a falra, amire ferde támaszokat lehetett volna ácsolni egy talpra, ami a nedves talajba úgyse lehetet volna beépíteni.

Rendeltem 18 köb betont és beöntöttem a gödörbe, aztán másnap délutánra körbe zsaluzták az alapot és kiöntötték betonnal, visszatöltötték a sóderrel. Az épület sarkát lebontották és újraépítették, új tetőt ácsoltak a régi helyett. Az emelet felelti födém megmaradt fagerendásnak, megerősítve, de vb koszorú is került a falakra.    

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: sr1 (103192)