mindenki senkije Creative Commons License 2024.01.01 0 2 94113

Elszaladtak az év utolsó napjai és mégsem bővítettem a listámat tovább, talán kár. De igazából nincsen ennek jelentősége:

57 bejegyzés született idén a letterboxd naplómban, vagyis ennyi filmet láttam 2023-ban.

Nem sok, és ezek talán fele régi filmek újranézései voltak, ugyanis a fiamat is egyre jobban érdekli a filmvilág és vastagon a tinédzser kor közepén egyre nagyobb a mozgástér is, hogy igazán jó darabokat mutogassak neki. Egyébként óriási élmény egy nagyobbacskadó gyerekkel minőségi filmeket nézni, azokról beszélgetni. Ettől függetlenül én most nem fogom belistázni, hogy milyen jó a Ponyvaregény, vagy a HAIR vagy a Harcosok klubja stb így en plusz egyedik megtekintésre is, mert úgyis tudjátok és csak torzítaná a képet.

 

Nem tudom mindig, melyik film mikor jelenik meg, szóval biztos nem csak idei rilízek vannak benne, de lássuk akkor a listát a gyengébbektől a legjobbakig:

 

5-6 pontos dolgok, sorrendben:


Flux Gourmet, művészfilmek számomra értékelhetetlen halmaza, fogalmam sincs, mit kerestem ott, de legalább lett egy legrosszabb film is idén

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya, új kultfilm született? Na ne vicceskedjünk már…

The Fabelmans, a Spielberg önéletrajzi, erősen közepes

Close, itt-ott erős és sokan szeretik, nem mérvadó a véleményem (csak nekem) de nekem ez nem tetszett olyan nagyon és bőven maradt bennem utána hiányérzet

Athena, nem jó film egyáltalán, de képileg olyan mutatványok is vannak benne, hogy azért mindenképpen érdemes megnézni, mert ilyet nemigen látni


7 pontos ügyek:

Babylon, eléggé lefárasztott, megsüvegelendő és grandióz, de nem tudtam szeretni

AIR, semmi különös ez nekem. Mondjuk vettem azóta 3 pár Nike Jordan cipőt, de hogy jön ez ide?

La Montagne, unalmamban, repülőn láttam és nem írtam még róla. Különféle díjakkal jutalmazott francia film, elég indie benyomást keltő, sok nagy csendességgel, remek képekkel fenn, a francia alpokban, hegymászás, sziklák, kietlen körülmények között helytállás. Egy idő után természetfeletti irányokat vesz, meg még azon is túlmegy és az ott már engem ledobott, de végül tudtam rajta gondolkodni, szóval nem mondanám rossznak. Meg szerepel benne a Legszebb dolog c. csakugyan francia filmből talán ismert szép (nekem) francia lány

Délicieux, hopp, erről sem is írtam. Repülőn láttam ezt is, mert nem tudtam választani a sok USA bénaságok közül, ez meg francia rétegfilmnek tűnt. 1700-as években játszódó, vidéki franciás, főzőcskézős (!), szabadságharcos kis mese. Végülis nem volt ez rossz, ha valaki csak úgy bámulna valami cukit a családjával (vagy egy repülőn).

 

R.M.N., biztos volna, aki ezt magasabbra pozícionálná

 

Műanyag égbolt, különleges is, scifi is, magyar is, rotoszkópikus animációs is, apokalipsz is :D Aki gyerekként szerette a Kupolaváros titkát meg az Idő urait, annak felnőttként jó lesz ez is

Indiana Jones és a sors tárcsája, nem kellenek ezek a folytatások. De ha már készülnek, akkor minimum ilyenek legyenek!

 

Galaxis őrzői 3, nem ez a legjobb epizód, de én szeretem ezeket a filmeket, jól mulattam.

Speak No Evil, megrázó, igazán borzasztó film.

8 pontos filmek:

Banshees of Inisherin, picit távolodok tőle azért már…

Tár, most nem jut róla semmi az eszembe

Barbie, érteni vélek mindent a film kapcsán, nem fintorgok, nagyon érdekes jelenség volt és nekem még filmként is tetszett.

Marcel, a lábbelis csiga, nagyon cukiiii és telis tele van jobbnál jobb gondolatokkal. Egy Speak No Evil után gyorsan meg kell nézni és máris újra kisüt a nap

Aftersun, év elején lestem le valaki 2022-es listájáról itt, hála érte!

Oppenheimer, Nolan feltétlen híve vagyok, noha a két legutóbbi filmje már nem olyan nagyon kedves számomra. Itt konkrétan az ÉV FILMJÉRE (joggal!) számíthattam volna, de még az is kétséges, hogy én ezt valaha újranézem. Érdemei elismerése mellett, persze.

Hacksaw Ridge, ezt eddig halogattam és nagyon tetszett. Külön hozzáadott, hogy a gyerekeimnek is és utána napokig beszélgettünk róla. Ez így akkor csalás? Frászt! Egy jó film ad és önmagán túl is mutat, itt ez megtörtént.

The Whale, sokat írtunk róla, szuper volt!

RRR, óriás jó film, sokat dícsértem már.

Szomorúság háromszöge, most nem akarok csalni, mert 8 pontot adtam rá, de én annyira megszerettem, annyira tetszett, olyan gyakran gondolok rá, hogy 9-et kellett volna inkább.

Nem rossz lista, jó év volt ez is! Mit panaszkodjak? És akkor még az év legjobbjai (9 pontosak) csak most jönnek:

Elvis, na jó, talán helyet kéne cserélnie a Szomorúsággal inkább :D

Anatomy of a Fall, pár napja néztem, teljesen velem van még mindig.

Past Lives, imádtam és még mindig jó szívvel gondolok rá vissza.

 

Decision to Leave, hoppá, két távolkeleti egymás után. Amindenit, ez de baromi jó sztori volt, nagyon imádtam.

Igazából az utolsó 3 közül nagyon-nagyon nehezen tudok választani, nagyon eltérő dolgok, nehéz hasonlítani, az egyik ezért, a másik azért érdemelné meg. De ám legyen, hiszen ilyen sem volt még, hogy egy csodálatos, felemelő, kvázi meditatív dokumentumfilmre mondom azt, hogy nálam ez az év filmje:
Fire of Love

2023 nekem, filmes szempontokból ezen TOP8 + Barbie + Oppenheimer miatt lesz emlékezetes.
Filmekben legalább ilyen gazdag 2024-et kívánok mindenkinek!