hbe Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103232

Én személy szerint térkövet vagy téglakövet nem javasolnék senkinek közvetlenül lábazat mellé. Legalább is akármilyen szép is a bemutató fénykép, meg eleinte az elkészült munka, én még nem láttam olyat, ami kiállta volna az idő próbáját közvetlen a lábazatig rakva, pedig egy ideje direkt figyelem. A fal mellett nehezebb tömöríteni a térkő alatt, idővel jobban besüllyed, és arra folyik a víz, látszik is a kövön a befelé lejtés meg a salétrom. Meg jönnek fel a növények, moha, ami meg tartja ott a nedvességet. Ezen túl ha ilyen sima eltolásban van rakva, akkor a második kép esetén a fallal párhuzamosan billegősödik meg, a harmadik kép esetén meg a vágott darab billen befelé a fal felé. A halszálka picivel mindkét változatnál jobb. Egyik esetben csak minden harmadik köved lesz kicsi, másik esetben meg a fallal párhuzamosan álló köveid lesznek stabilabbak. De szerintem különösen fedetlen részen nagyon nehéz úgy megcsinálni fal mellett, hogy a kisebb kövek idővel ne billenjenek be. Mondjuk ezzel együtt lábazati vakolat biztos, hogy nehezebben jött volna fel, lehet fel sem jött volna.

A lépcső téglakőnél, ahol habarcs is van, ott látszik, hogy van adva neki lejtés, de attól még ugyanúgy eljön a faltól, és a hátsó vágott darab már megint befelé dől. A vizesedés követi a lépcső vonalát. Ha ez nyitott rész, akkor szét is fog fagyni, ha még nem történt meg. Rá lehetne burkolni, mikor szárazabb, meg a falra is mehetne anyagából szegély, de mivel a lépcső aljánál is térkő van, abból az irányból megint félő, hogy feljönne.

Én nem vagyok szakember, de ha nekem lenne ez a problémám, akkor a térkövet visszaszedném annyira a falnál, hogy kb. harminc centire a faltól le tudjak tenni térkő szegélyt, a szegély és a fal közé kavics, a falon meg amíg XPS van, addig lábazati vakolat. Ha a mostani térkő szint alatt is van XPS, akkor ott maradhat vakolatlanul, és mehet hozzá a kavics, de ne érje el a vakolt rész alját. A lépcsőnél ott nem nagyon van tippem, szerintem ez a konstrukció nyitott lépcső esetén nem életképes.