-carcass- Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103233

Ez sajnos kódolva volt az anyaghasználat és az átgondolatlan kivitelezés miatt - értsd nem volt róla egy árva részletrajz sem. 

A gond ott van, hogy a térkő nem vízzáró, vagyis átereszti a vizet és ha még a lejtés is rossz, akkor utána ilyenek történnek. Gondolom a burkolat alatt nagy eső után pang a víz, amit a szerkezetek felvesznek. Nem tudom a térkő alatti rétegrendet, de az átszivárgó vizet felületszivárgóval el kellene vezeti abba a mélységbe, ahol már nem gond. Ezt a tömörített kavics (ez bizonyosan van alatta) tuti meggátolja. Talán szerencsés lett volna valami ACO vagy Hauraton folyóka beépítése és a normális lejtés kialakítása is fontos. A térkő látványosan süllyed a sarokban.

Az, hogy belül a pecó száraz, az azért lehet, mert a vízszigetelés a lábazati hőszigetelés alatt van és úgy tűnik rendesen működik. Aztán nincs lábazati vakolat sem. A homlokzati vékonyvakolat erre a célra nem alkalmas.

---

Jó lenne valami távolabbi kép, hogy a víz honnan és mekkora intenzitással érkezik.

Kijavítani gazdaságosan ezt nem nagyon lehet. A lépcsőt én visszabontanám és beton lépcsőt építenék vízzáró és fagyálló burkolattal, lent folyókával, ami nem a térkőre vezeti a vizet. A fal mellett én is felbontanám, hogy ha már ennyi víz van alatta, akkor legalább a lábazatnál el tudjon párologni a kavicsolás miatt. Itt valami drénezés félét is beépítenék.

Lábazati vakolatot mindenképp csinálni kell.

Többmilliós történet, ha normálisan akarod megoldani.

Én a salétromosodást okát is feltárnám, mert azzal is kezdeni kellene valamit.

De legalább a gyom jól érzi magát...

Előzmény: 11tolato (103230)