Gabivagyok11 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 541

Igen, én ajánlottam/linkeltem be Gary Linkov-ot, az amerikai plasztikai sebészt (https://www.youtube.com/watch?v=B7A3Ei1r40c), főleg, hogy az egyik videó alapján ő is alopecia-ban szenved, csak nem férfias kopaszodásban, hanem az immun jellegűben. Azt nézem, hogy egész jól összefoglalja a hajhullás témakört, és felhívja a figyelmet a buktatókra, de azért az is látszik, hogy nem 10-20 éve foglalkozik haj témával (vs. Bernstein, Rassmann), ettől függetlenül vannak jó infók az csatornáján. 

 

 

Én 0,1 mg-os Finasteride-ről nem tudok (0,2 mg-mal kísérleteztek a szöveti és vér DHT szintet mérve), 1 mg-os szoktak hajhullásra (vs. 5 mg prosztata megnagyobbodás) ajánlani. A felezési ideje a vérben kb. 8 óra, ezért ajánlják a napi használatot, azt nem tudom, hogy 24-30 óráig tényleg hasznos-e, esetleg konkrét írásos linket tehetnél be. 

 

A Dutasteride-t viszont akár heti 1-3 alkalommal szedve jelentős 5-alpha-reductase gátló hatást mutattak ki, mert a felezési ideje jóval hosszabb, mint a Finasteride-nek (170-260 óra életkortól függően). 

 

 

Ettől függetlenül, ha minden másnap szed valaki 1 mg-ot, már elér egyfajta enzimblokkot, és valószínűleg a hajhullása csökkenne, de a kumulatív hatást (ami a napi szedéssel járna) nem fogja tudni kinyerni a használatból, de ez csak teória, nem tudom, hogy ezt tesztelték-e 1 mg-nál.

 

Egyébként vannak ún. non-responderek a Finasteride-nél is, ezeknél általában a szöveti aromatase enzim aktivitása szuboptimális (ez csinál tesztoszterone-ból estrogen-t), ők helyi antiandrogénekkel (spironolactone, flutamide stb., vagy az újak - CB-03-01) próbálkoznak, esetleg prostaglandin analógokkal (bimatoprost etc.), szóval a kérdés jóval bonyolultabb. egyelőre a Minoxidil+Finasteride kombináció a leghatékonyabb a legtöbb esetben.

Előzmény: willychicci (539)