kjapp Creative Commons License 2024.01.18 0 1 47382

Én mindenfajta beruházás helyett kipróbálnám először, van-e érezhető különbség akkor, ha mindegyik szobát egyszerre fűtené a kazán. (Zónásítás kikapcsolva) Ugye nálunk hasonló probléma lehetne, mert 12 kW körüli a kazánom és a ház fűtési energiaiigénye 1,6 kW -15 fokban. (passzív ház)
De nálunk az alakult ki, hogy a külső hőmérséklet és a napsütés függvényében bizonyos ideig max teljesítményen megy a kazán, aztán áll. Nálad lehet ezt két vagy három napi kapcsolással is meg lehet tenni, ki kell tapasztalni az időket. Így nincs zónás szabályozás, puffer, összetettebb vezérlés, ami mind költség és meghibásodási lehetőség. Persze értem én mérnökként hogy az ember próbál mindent lehető legjobban szabályozni, sokszor feleslegesen. Én személy szerint törekedtem a mindenben lehető legegyszerűbb gépészetre. 

A fent leírt metódus miatt hőmérséklet különbségek alakulhatnak ki a helyiségek között, de egy jól szigetelt házban ez max 0,5-1 fok, legalábbis nálunk így van. Beruházni lehet, tovább bonyolítani a rendszert, de a zónásítás is feleslegesnek tűnik nekem innen az asztal mellől.

 

 

Előzmény: jofej77 (47380)