hgabika128 Creative Commons License 2024.01.21 -1 3 5778

Sziasztok!

 

Jó ideje olvasgatom a fórumot, illetve cirka 1 éve büszke Mika 6EU tulaj is vagyok. Szeretném leírni a saját tapasztalataimat, mivel sok nagyon rossz véleményt olvastam, és ezt szeretném szertném kicsit ellensúlyozni.

A kazánomat, mely turbós, váltószelepes, használtan vásároltam, én magam üzemeltem be és építettem hozzá padlófütést illetve HMV tárolós rendszert. Átlag embernek ezt persze nem ajánlom, hacsak nem nagyon komolyan benne vagy a barkácsolásban és nem ez az első ilyen projekted. Én nem vagyok épületgépész, hanem villamosmérnök, de jópár év szerelési tapasztalatom van.

 

  • Sokan írják a víznyomásos problémát. Nos az első dolgom az volt, hogy a picike gyári tágulási tartályt kidobtam, és a szívó ágra raktam egy nagyobbat. A víznyomással ezután nem volt probléma, évente 1x elég feltölteni.
  • A padlófűtést csak hőcserélővel, vagy keverős hőfokszabályzóval +  bypass szeleppel szabad üzemeltetni, mivel a kazán üzemi hőfoka 60 foknál nem lehet alacsonyabb (Kondenzáció elkerülése!)
  • Ez utóbbi ok miatt a radiátor rendszert (ha van), úgy kell megtervezni, hogy a készülék belátható időn belül el tudja érni a 60 fokos üzemi vízhőfokot, ellenkező esetben kondenzálódás miatt nagyon hamar tönkre fog menni a benne a kazántest! Tehát a túl sok radiátor nem jó ötlet.
  • A parapetrács elejét ki kell vágni, mert turbós kazán esetén gátolja a füstgáz kiáramlását. Vagy MIKA parapetrácsot kell használni!
  • A szivattyút be kell állítani az optimális vízáramlásra, a legalacsonyabb fokozat nem elég, ilyenkor a kazán elkezd sisteregni max teljesítményen. Hacsak nem elegendő a kisebb teljesítmény, ezt a max. szelep lépésszámmal meg lehet oldani.
  • Ehhez kapcsolódóan nem árt tudni, hogy a gyári maximum lépésszám, ami 33, nagy valószínűséggel jóval a névleges 6KW tüzeléstechnikai teljesítmény alatt van (helyi gáznyomástól illetve készülékadottságoktól függhet!). Nálam 5.1 KW-ra jött ki; ez könnyen lemérhető a gázórát figyelve, stopperrel, és egy kis matekolással. Persze ez nem baj, a leszabályozás a készülék élettartamát növeli; ha nincs feltétlen igény a max. teljesítményre.
  • Az optimális turbó ventillátor fordulatszámot érdemes beállítani a kis potméterrel a ventillátor panelen, a lángképet figyelve. Így halkabb lesz a kazán, és nem fog annyi meleget kifújni feleslegesen az utcára.
  • Automata légtelenítőből nem elég, ami a kazánon van!
  • Mágneses iszapleválasztó telepítése, illetve átmosás Fernox-al erősen ajánlott.

 

Ezek betartásával nekem 1 év üzem után semmilyen problémám nem volt a készülékkel.

Ha még eszembe jut valami leírom, de nyugodtan kérdezzetek is!

További jó Mikázást!