mindenki senkije Creative Commons License 2024.01.26 0 1 94196

Poor Things / Szegény párák

Szerintem nem spoilerezek, de aki attól tart, az már most ne olvassa tovább, elég új a film, kevesen látták még



Jobbat vártam, de jó volt így is. Kezdem a legjobb dolgokkal, aztán jönnek az észrevételek is:
Emma Stone, ezen mindig valaki kiakad, de akármilyen cuki békafej (Gollamina?) és tehetség, én valahogy sosem tudtam megszeretni, mert van egy ilyen ESZELŐS kisugárzása. Aminek ebben a filmben viszont helye van, és a figura pont így tökéletes. De nem csak az, hanem ahogy jelenetről jelenetre alakítja át a karaktert, lenyűgöző.
Emmán túl pedig kb nagyjából így képzelném azt, ha Lars Von Trier és egy Wes Anderson-ba oltott Tim Burton egyszer közösen alkotnának: talán az eddigi legbetegebb Lanthimos az eredmény, pedig hát az eddigiekhez is kellett gyomor.
A sztori? Leginkább emancipáció, meg felgyorsított felnövéstörténet, Ember tragédiája és Barbie (!), Nap szépe (Bunuel) meg Amelie (Jeunet), Kis herceg stb így egyszerre, kb mint a kacsa-kutya-krokodil hibridállat a professzor kertjében. Van itt minden, egy percig sem lehet unni, talán csak az ezerféle kameramozgások tűnnek öncélú pózoknak. De kb 2 óra elteltével már azért zavart a sok önismétlés és kúrás (!) és az érzés, hogy ez a film már mindenét elmondta és most ezt fogja még kb 40 percig ragozni. Sokaknak tetszik majd a menő steam-punk világ, de igazából sajnos nem kezdtek ezzel semmit. Akármerre utaznak, lényegében minden ugyanúgy néz ki. Most mondanám, hogy zavart az is, hogy Emmának miért nincsen hónaljszőre? :D És miért volt kontaktlencséje, de ez csak a hülyeség része. A végén kár, hogy az igazi-apa (!) szállal végül semmit sem kezdtek, az még izgi lehetett volna, inkább végképp túlvitte a men-shaminget. Értem én, hogy Emma inkább egy gyermeki lélek és ne csak nő azonosuljon vele, emancipációt lássam, hiszen a világot akarja, kíváncsi, csak szabad akar lenni és dolgokat megélni, de így a Fargo 5. évada után, hát egy kicsit kevesebb érzékenyítő freak-show-ból is értettem volna.
Mindazonáltal kiválóan szórakoztam, főleg az első órában és nagyon sokat lehet nevetni, meg poén, ahogy Zsolnayból teáznak, de érdemei elismerése mellett én csak az egy órával rövidebb változatát nézném újra és jutalmaznám magasabb pontszámmal.
8 / 10