BmS1 Creative Commons License 2024.01.30 0 0 89460

Szerintem azért nem annyira egyértelmű a visszafejlődés, a "digitális elhülyülés" esete.

 

Vki vesz egy mai - tegnapi felső középkategóriás hálózati lejátszót, pl. Coctail Audio X-50D. Kap  egy viszonylag jó CD futóművet, fh.erősítőt, ....egyebeket. (DAC nincs benne)  Egy 3 terrabájtos megfizethető árú!  tárolón nagyon sokszáz CD anyaga elfér, baráti körből gyorsan összetarhálható, kvázi a zene ingyen van, maga a készülék drága ugyan. de alig több, mint a fele egy jobb SACD-játszónak.

 

De vehet valaki egy korábbi, felsőkategóriás SACD játszót, pl. Marantz SA-11S3, kitűnő futómű, nagyon jó DAC, viszonylag jó fh. erősítő. Apró hiba: utolsó ára 1,2 Mft, a tényleg jó SACD, XRCD lemezek árai 10e Ft / db. körüliek. Egy nagyon szolid számú, akár csak 200 darabos CD gyűjteménnyel is a motyó 3 MFt fölött..

 

A poén az, hogy igényes high-end láncon ugyanazt a zenét a két készüléken újra és újra visszahallgatva vagy nem találsz minőségi különbséget, vagy az éppen, talán ha érzékelhetőt.

 

Amit sokszor visszafejlődésként pocskondiázunk, az a nagyon kommersz, olcsó, igénytelen cucc. És érthetően ez fogy, nem a drága motyó.