MemetikaTan Creative Commons License 2024.02.22 -1 0 532

„Ez a legbutább érv, amit valaha hallottam” - gondoltuk már… mindannyian.Nem kellemes bevallani, de ez egy nagyon is emberi reakció bizonyos vitás helyzetekben. Pedig általában nem azzal van a gond, hogy miről vitatkozunk, hanem hogy hogyan. Ez a videó elsősorban az Amerikai Egyesült Államok társadalmára vetítve járja körül a “hogyan vitatkozzunk jól” témáját, de valójában minden polarizált társadalomra alkalmazhatóak az itt elhangzottak.

 

A legfontosabb sarokpontok: 

 

 

Identitás (Identity) Nagyon bele tudjuk magunkat lovalni egy-egy érvelésbe. Ezt általában az identitásunkra, az általunk képviselt értékekre vezetjük vissza. Minél jobban tisztában vagy azzal, hogy ki vagy és milyen értékeket képviselsz, annál jobban és tisztábban tudod ezeket képviselni.

 

Elismerés (Appreciation)Egy vitában, egy konfliktusban a legkevésbé szeretnénk a másik oldalt megérteni, még kevésbé értékelni. Ha elismered a másik felet, hogy honnan jön és értékeled az ő oldalát is, már előrébb tartasz, ugyanis semmit nem szeretünk jobban, mint ha elismernek.

 

 

Kapcsolatlétesítés (Affiliation)Mi a közös pont bennünk? Találjunk ilyet. Ne legyen többé ‘Én’ versus ‘Te / Ti”.A vitából próbáljuk meg az együttműködés felé terelni a beszélgetést, és azt is szem előtt tartani, hogy a konfliktus önmagában igenis hasznos!

 

 

 

https://youtu.be/IDj1OBG5Tpw?si=d6zWCI2_OulkP-_P