downer Creative Commons License 2024.02.23 0 0 119688

Próbálok írni valami érdekeset.

Szembejött ez a motorvezérlő, ott hányódott a tatai bontóban, bontottak egy-két olasz rendőrségi Mareát.

 

 

 

Tartalmában van pár módosítás, nem érinti a teljesítményt, kb. úgy tudnám érzékeltetni a dolgot, hogy megengedi árkon-bokron keresztül úgy működtetni a motort, mint normál körülmények között. Szóval ha teli gázzal nyomni kellett a rendőrautónak, akkor a motorvezérlőn nem múlott.

Tegnap kihoztam a feketét a téli álomból és már ezzel fogja róni az utakat. 
Ha már ilyen ritka és egyedi, miért ne legyen ez a kocsimban? :D
Ennek is csak sportértéke van úgymond.

 

Előtte, amit már megtanultam, aktiváltam a tempomatot benne (majd beépítem a kart meg bekábelezem) meg kinulláztam az eeprom tartalmát, így gyakorlatilag egy gyári új, szűz állapotú vezérlőként került az autóba. Bekódolta az immo-t az első gyújtásráadásra és indítás után meg egy fojtószelep önbeállítással kezd. Az még egy érdekes téma, túl hideg külső hőmérséklet nem lehet hozzá (10 fok fölött azért meg kell lennie) és egy hosszabb meg egy rövidebb járatás után, a harmadik indításra lesz befejezett a művelet, akkor fog normálisan járni már a motor. Addig még diagnosztikai eszközzel sem lehet csatlakozni és gázadásra sem reagál természetesen.

De ilyenkor a km-állás is 0-ról indul, szóval újra ki kell venni, KKL kábellel "asztalon" le lehet tölteni az eeprom fájlt és át kell írni a km-t benne arra, amire szeretnénk vagy ahol jártunk. Egy hex editorral ha megnyitjuk az 1 kilobyte-os fájlt, akkor meg kell benne találni a km-állást. Hát megtaláltam magamtól. :D



A bal oldalon kijelöltem a helyet és a jobb olddalon látható decimális formátumban, az utolsó karakter egy tized.
Most ha át akarnám írni pl. 123456 km-re, akkor 1234560-at, mint 10-es számrendszerű számot át kell konvertálni 16-os számrendszerbe, méghozzá 8 karakterre. Az 0012D680. De ezt a fájlba fordított sorrendben kell beírni, tehát 80 D6 12 00.
Nyilván nekem az eredeti vezérlőről letöltött értéket csak át kellett másolni a polizia vezérlőről immo kódolás és önbeállás után letöltött fájlba, elmenteni és visszatölteni. Aztán mentem 20 km-t, kis átmozgató edzés gyanánt.

 

No, hát talán érdekes valakinek. :)